Heiligen als reisgids

Heiligen als reisgidsDe laatste tijd ben ik op reis in mijn geloof. Bij die reis heb ik veel houvast aan het getijdengebed. Steeds opnieuw even tijd maken voor de relatie tussen God en mijzelf doet me goed en leert me wie ik werkelijk ben. Een kind van God, dat geliefd is door zijn Hemelse Vader. Ik mag me geborgen weten in Zijn Liefde, die Hij in Christus heeft laten zien.

In dat getijdengebed is ook plaats voor hen die ons zijn voorgegaan in het geloof. De heiligen. Ik groeide op als protestant en behalve Sinterklaas vond ik het allemaal rare Roomse snuiters. God en mens hebben behalve Jezus toch geen bemiddelaars nodig?
Sinds ik meer meeleef in een katholieke parochie en de getijden en gedachtenissen bid, merk dat heiligen geen rare extra laag in een hiërarchie zijn.

Ze hebben hun eigen, vaak zware leven gehad met God en mensen. Ze hebben steeds gezocht en geprobeerd hun geloof vast te houden en dat uit te dragen. Ik vind dat prachtig om te lezen en te gedenken. Ook voor gelovigen nu, voor mijzelf, is en blijft dat namelijk een zoektocht: hoe leef ik mijn geloof. Ze zijn prachtige voorbeelden en gidsen op onze reis.

Elke dag van het jaar heeft bijna zijn eigen heilige, klein of groot, en in vroeger tijden noemden mensen dagen niet bij hun datum, maar bij de naam van de heilige die er mee verbonden was. Denk maar aan alle weerspreuken, waarin vaak namen van heiligen voorkomen. Ik ga dat steeds beter begrijpen. Als je leeft vanuit de traditie zijn de heiligen geen ver afstaande mensen, maar als familieleden, oudere broers en zussen.
Dat is prachtig om te mogen ervaren.

Er zijn een aantal heiligen die me zeer na aan het hart staan. Van een aantal van hen heb ik ook afbeeldingen op ansichtkaarten en die hangen thuis aan de muur. Zo ben ik omringd, niet alleen door mensen uit mijn biologische familie, maar ook door mensen uit het grote huisgezin van God.