Groeien door ervaring

Een papieren kunstwerk, dat bij goed kijken vele laagjes toont. Net zoals elk mens langzaam vele lagen in zichzelf ontdekt.
Een papieren kunstwerk, dat bij goed kijken vele laagjes toont. Net zoals elk mens langzaam vele lagen in zichzelf ontdekt.

Ervaren is de grond van het geloof. Hoeveel kennis je ook opdoet in je leven van de bijbel, van gebeden en van theologie, wanneer je niet ervaren kunt wat liefde is, dan blijft het geloof leeg. Ik denk dat Paulus dat ooit bedoelde met zijn hooglied op de liefde uit 1 Korinthe 13.

In ons leven ervaren we de liefde van mensen, de toewijding van dieren en de samenhang van de schepping. Soms is die ervaring in een split-second voorbij, in andere tijden is het een doorlopende draad in ons leven. Door de ervaringen die we meemaken, of ze nu mooi zijn of pijnlijk, we worden er meer onszelf door. Mensen worden sterker omdat ze moeten vechten in vervelende situaties en bloeien open als ze mooie dingen ervaren.

Hoe meer ik mee maak, des te meer ervaar ik dat zelf. Ik merk dat ik opbloei, nu ik goed in mijn vel zit in de kerk en op het werk. Ik merk ook hoeveel goed alles me heeft gedaan, wat niet makkelijk was. Ik herken bovendien het proces van mijzelf ook bij anderen. Het is bijzonder mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen.

Ik denk dat ik iemand ben die houdt en leeft van ervaren. Niet in de zin van grote experiences, maar meer in de zin van het leven ervaren. Je leven bewust leven, daar verlang ik steeds meer naar. Ik verwacht daarbij ook steeds meer mooie lagen in mijzelf tegen te komen. Alsof ik meer en meer ontdek hoeveel schoonheid en kracht ik heb.

Slechts door ervaring komt dat alles boven. Dat we maar veel ervaringen rijker mogen worden.