Goddelijk getrouwd

 Eindelijk het is zover! Vrijdag is het de grote dag! Nee, ik bedoel natuurlijk niet de Utrechtse vrijmarkt, ook al verheug ik me daar weer enorm op. Ik bedoel het huwelijk van de gepretendeerde kroonpretendent van Engeland. William trouwt met zijn Kate. Een bruiloft van politiek en religieuze impact.

 In Nederland is er scheiding van kerk en staat die ook tot uitdrukking komt in scheiding van trouwen voor de wet en trouwen voor de kerk. Iemand die in de kerk trouwt is niet automatisch wettelijk getrouwd. Sterker nog, officieel moet je zelfs eerst voor de wet trouwen voordat je in de kerk voor Gods aangezicht elkaar het ja-woord geeft. In Engeland is een kerkelijk huwelijk ook wettig en de vorst trouwt traditioneel voor de Anglicaanse kerk waarvan hij later ook het hoofd wordt.

 Het is een rare constructie, die stamt uit oude middeleeuwse tijden. Voor mijn part schaffen ze die af. Ook Engeland kent verscheidene niet-kerkelijken en daarnaast is het conflict met de Rooms-Katholieke kerk onoplosbaar zolang de vorst hoofd blijft van de Anglicana. Waar in theologie de nodige toenadering is, is dat kerkrechtelijk nog een mission impossible.

De vraag zal over vele jaren vast oplaaien, als eventuele kinderen van Kate en William in het huwelijk treden. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Vrijdag toch maar even zwijmelen bij het sprookje van dit jaar.

Deze column verschijnt ook op: www.brouwerenvanhoef.nl