God is mijn prioriteit

We worden bedolven onder belangrijke dingen. Van werk en gezinsleven tot sport, kerk en boodschappen, alles doet een beroep op ons: “Je moet nog even dit, je moet nog even dat”. Maar wat heeft er prioriteit in mijn leven? Waar draait het leven om?

Tijd voor prioriteit

In de veertigdagentijd versoberen gelovigen hun levensstijl. Zo krijgen ze ruimte om na te denken over de kern van het leven. Als ik naar Jezus kijk is het antwoord eenvoudig. Je hoeft maar één echte prioriteit te hebben: God liefhebben met hart en ziel en heel je verstand. Deze tijd voor Pasen is ideaal om te zien wat je van die relatie met God afhoudt.

Ik zet mezelf stop

Een dergelijk vasten doe je niet voor jezelf. Het gaat niet om zo vroom mogelijk zijn. Ik ontdek dat het juist het tegenovergestelde is. De afgelopen dagen moet ik mijn geldingsdrang een halt toeroepen. Minder snoepen, minder televisie geeft meer tijd. Ik ben iemand die slecht kan stil zitten en wil die tijd met van alles opvullen. En dát moet ik juist niet doen. Die tijd die ik overhou mag opgaan aan quality-time met God. Die mag opgaan aan zelfreflectie en bijbellezen. Tijd voor ons samen. Hij en ik.

Het leven omdenken

Veertig dagen je eigen ritme omdenken is een uitdaging. Als je niet uitkijkt komen allerlei normale prioriteiten weer om de hoek kijken. Die moet je terugwijzen. De boodschappen moeten wel, maar op een daarvoor gepaste tijd. Je moet wel aan het werk, maar rust voor het werk en bij het thuiskomen is minstens zo belangrijk. God mag weer een levenspartner worden, zoals je een menselijke partner begroet en tijd geeft als je thuiskomt. Zo zit God ook op ons te wachten, om aandacht te geven en aandacht te krijgen. Wat mij betreft krijgt Hij alle prioriteit, niet alleen veertig dagen lang, maar ook daarna!