Gewoon gáán.

klein-CIMG5882Als je wat wilt beleven moet je dingen doen. In je comfort zone blijven zitten daarmee ervaar je niets. Je blijft hangen in de omgeving en de patronen die je gewend bent. Dat je uit je normale omgeving weg moet gaan, dat is een heel oud en ook bijbels gegeven.
Abram moest weggaan uit de omgeving van zijn familie en op weg gaan naar een totaal onbekend land. Onderweg leerde hij God, mensen en zichzelf kennen. Het volk Israël moest uit Egypte gaan. Hoewel het een land van een bezetter was, waren ze gewend aan de zekerheden daar. Menig Israëliet klaagde onderweg door de woestijn, dat hij de vleespotten van Egypte terug wilde. De leerlingen van Jezus werden geroepen om uit hun visserboten te komen en zonder weten van de toekomst Hem te volgen.

Jer10feb12_00001Ook in een normaal mensenleven van tegenwoordig moet je af en toe uit je vertrouwde omgeving stappen. Ik weet nog dat ik het heel spannend vond om voor het eerst naar een Franciscaans Jongerentreffen te gaan. Ik zou haast niemand kennen en ik ben vaak niet zo goed in eerste contacten leggen. Uiteindelijk bleek het een geweldig weekend, waar ik mezelf kon zijn en mezelf spiritueel kon opladen.
Jaren later ging ik mee met een reis naar Israël. Van dat reisgezelschap kende ik heel veel mensen, maar de bestemming vond ik spannender. Ik was gewend om binnen Europa te blijven met vakanties. In landen waar weinig geweld en agressie was. Israël, was wat dat betreft geheel nieuw. Hoewel er toen veel minder heibel was, stonden op elke straathoek van Jeruzalem wel militairen. Het was erg wennen. Toch heb ik een reis gehad die geweldig was en die ik mijn leven niet zal vergeten.

Het jaar is bijna een maand oud. Goede voornemens zijn wellicht allang gesneuveld. Toch zijn er nog 11 maanden om mooie nieuwe ideeën te krijgen. Elf maanden om mezelf te ontplooiien. Dat gaat het best door soms dingen te doen die niet vanzelfsprekend zijn. Ik hoop dat ik steeds opnieuw het lef daarvoor kan hervinden en van de ervaringen kan genieten.