Geven om kleine en gebroken mensen

st-nicolaas-3 Vandaag, zes december, is het de feestdag van de Heilige Nicolaas. Hij is in ons land beter bekend als Sinterklaas. De Rooms-Katholieke kerk gedenkt hem op 6 december en omdat een feestdag begint op de avond ervoor, vierden velen van ons gisteren al zijn feest met pakjes.

Nicolaas is van oudsher verbonden met geven. Er zijn veel legendes over hem. Zoals dat verhaal over die drie bruiden die de bruidsschat niet konden betalen. Hij strooide ‘s nachts geld door het raam van hun slaapkamer, zodat ze wel in het huwelijk konden treden. Hier hebben we de pepernoten aan overgehouden en de vrijers van taai-taai. Het andere verhaal van Sint Nicolaas dat overbekend is gaat over drie jongens. Ze werden omgebracht door een herbergier. De herbergier stopte hun lichamen in een vat met pekel, maar Nicolaas wist hen weer tot leven te brengen.

wapen van valkenswaardUit alle wonderen die Nicolaas deed wordt duidelijk dat hij, uit geloof, omzag naar mensen die het minder hebben en kinderen die in nood zijn. Hij is dus van oudsher een kindervriend bij uitstek. Wij hebben van zijn feestdag een pakjesfeest gemaakt en geven aan elkaar en vooral aan kinderen. Dat is prachtig. Maar hoe mooi zou het zijn als we in gebed en handelen elke dag deze Nicolaas-gedachte met ons meenemen?

Icon_c_1500_St_Nicholas
Scenes uit het leven van Nicolaas (wonderdoener)

Ons hele leven krijgen we immers van de Eeuwige. Dat we er zijn hebben we aan God te danken. Als we in staat zijn te werken, dan wordt het ons gegeven. Als we niet meer werken, dan zijn er mensen om ons heen die ons helpen, of gewoon het daglicht dat ons gegeven wordt. Allemaal dingen die zomaar in ons leven zijn. Vanuit Gods liefde. God geeft ons dag aan dag ons hele leven. Uit die dankbaarheid mogen wij ook omzien naar elkaar. En wat we hebben kunnen we delen met een ander. Elke dag opnieuw.