Getuige van klein geluk

Als je ineens hele dagen thuis zit zie ineens wat je nooit zag: de vogels die voor je ogen een nest bouwen. Ze brengen de hele dag takjes naar het vogelhuisje. Koolmeesjes in actie. Ze werken aan hun eigen geluk.

Geluk of succes?

Dát lijkt de keuze in het leven tegenwoordig. Vroeger ging het om je carrière en zover mogelijk komen. Nu gaat het erom: als je maar gelukkig bent. Wat dat geluk is blijft vaak vaag. Misschien ligt de waarheid in het midden. Geluk is als je kunt zijn wie je bent. Als je succes hebt met je eigen talenten, dan word je daar blij van en gelukkig.

Werken met jezelf

Kijkt u wel eens dreamschool? Het is een interessant programma waarin jongeren, die ongewild of gewild verkeerde keuzes maakten of slachtoffer werden van hun eigen gedrag worden geholpen om verder te komen. Het zet je aan het denken over je eigen gedrag. Wat doe ik eigenlijk in situaties? Vlucht ik weg om mijn eigen talenten te zien? Me verschuilen achter kennis, goede omgangsvormen kan allemaal in de weg zitten om mijn kwaliteiten echt te benutten. De vragen die Lucia Rijker aan de jongeren stelt, zou ze net zo goed aan de kijker kunnen stellen. Het zou een bijzonder mooi interactief format kunnen zijn.

Show je talenten

Dat talenten er niet zijn om te verstoppen leren we al uit de bijbel. Talenten moet je gebruiken om verder mee te komen. Jezus vertelt een verhaal over mensen die geldstukken, talenten genoemd, krijgen van hun heer. Als de heer terugkomt laten ze het zien. Twee mensen hebben hun talenten verdubbeld, eentje heeft het begraven, omdat hij bang was. Dit komt hem duur te staan. Zijn talent wordt hem afgenomen. Een talent moet je laten zien en ermee aan de slag. Is dat het succes halen, de carrière maken?

Doe waar je goed in bent, wees jezelf

Het ging er niet om dat die mensen met hun talenten lieten zien aan de buitenwereld hoeveel geld ze maakten op de beurs of in de handel. Het ging erom dat ze goed omgaan met wat ze gekregen hebben. Ook wij moeten goed omgaan met wat we krijgen van de Heer, elk op onze eigen manier. Dáár vertelt Jezus een ander mooi verhaal over. We mogen kijken naar de lelies in het veld, naar de vogels. Zij maken zich nergens zorgen over, zij zijn. De lelies staan te bloeien op het veld, omdat ze lelie zijn. De vogels bouwen hun nest omdat ze vogel zijn. En wij?

Ik kijk nog eens naar die vogels. Ik vraag me af waar ik goed in ben: In mensen verbinden. In dingen analyseren. In het schrijven van woorden. Dat laatste doe ik veel te weinig. Angst om niet goed genoeg gevonden te worden? Misschien is dat het. Bang om tot mijn kern te durven komen? Wellicht. Wees niet bang, maar wees jezelf. Ik ga het proberen. Dan wordt mijn leven met God, een droom die waar wordt.