Geniet van het uitzicht!

Karmel_00006Wanneer je onderweg bent ga je vaak door dalen en over heuvels. In ons eigen land komt dat wat minder voor, maar in het buitenland tref je dat geregeld. In je eigen leven kun je regelmatig ervaren dat je in een dal zit, of juist op een bergtop staat.

Dat laatste gevoel kun je hebben als alles je voor de wind gaat of wanneer je meer aankunt, dan je ooit verwacht had. De mooiste pieken ervaar je in een relatie met een geliefde. Dan sta je voor je gevoel op de top van de wereld. In een dal van vragen en depressie schenk je daar in je hoofd vaak aandacht aan. Het is moeilijker om op zo’n hoogtepunt te staan en te genieten van wat je overkomt.

In het kerkelijk jaar zijn er een paar van dat soort vreugdevolle hoogtepunten. Eén ervan vierden we twee weken geleden. Het was Pasen. Het is het moment dat de kerk viert dat het licht altijd zal overwinnen. Een week later viert de kerk beloken pasen. We moeten met die paaservaring de wereld in. De luiken van Pasen sluiten. Toch is het de bedoeling om die inspiratie van die geweldige feestdag vast te houden. De hele tijd van Pasen tot Pinksteren heet namelijk “paastijd”. Een tijd om te genieten en je af te vragen. Hoe gaan we verder?

Genieten van een hoogtepunt, dat zouden we vaker moeten doen. Genieten op het moment dat het aan ons gebeurt. Ik denk aan de verheerlijking op de berg. Waar de leerlingen de geweldige situatie eigenlijk willen vastleggen. Jezus wijst hen terecht. De verheerlijking is dat moment, het blijft niet langer dan dat moment.
Wat zijn onze mooie ervaringen eigenlijk? Durven we dan even stil te staan of gaan we verder in de drukte van alledag, hopende op een nieuwe top?

CIMG5960Het zijn zomaar wat gedachten, naar aanleiding van een kaartje voor onderweg.
“Find the highest point of this city. Go there, enjoy the view!”