Gelovig FOMO #01

Angst om de hemel te missen

FOMO is een afkorting die veel mensen wel kennen. Het staat voor Fear of missing out: Angst om iets te missen. Steeds meer mensen zitten op hun mobieltjes om zoveel mogelijk mee te krijgen van de social media. Maar is dat nieuw? Ik denk dat veel dingen in het geloof ook te maken hebben met de angst om dingen te missen.

Hel en verdoemenis?

In de middeleeuwen werden veel mensen bang gemaakt. Als ze de kerk niet genoeg geld zouden geven, dan zouden ze naar de hel gaan. De kerk verrijkte zich ten koste van de gesteldheid en de portemonnee van haar gelovigen. De gelovigen waren immers doodsbang om iets te missen, namelijk het hemels paradijs. Ze waren bereid alles te geven om de hemel toch te halen.

Het protestantisme keerde zich af van de aflatenhandel, zoals dit principe heette. Het ging immers niet om het geld van de gelovige. Het ging om het geloof. Toch waren er ook protestantse stromingen die bleven dreigen met de hel. Als je je zondig gedraagt zul je in de hel komen. Langzaam werd alles wat afwijkt van het normale burgerschap tot zonde. En opnieuw werden mensen bang om de hemel te missen.

Weg uit de angst – op naar de hemel!

Dingen verbieden werkt niet, nadruk leggen op wat wel kan wel. Positieve benadering van mensen is veel fijner. De kerk heeft iets prachtigs te bieden. Namelijk het heil, de hemel, Gods liefde. En het is nog mooier dat we dat niet pas na onze dood zullen ontvangen. In de bijbel zien we dat God zijn liefde aan iedereen geeft, doordat Zijn Zoon gestorven en verrezen is.

We hoeven niet bang te zijn om de hemel te missen. We mogen vanuit Gods liefde juist ons leven leiden. Dat betekent dat we Gods liefde, zonder enige voorwaarde, verder mogen brengen. Zo ontstaat er al een klein beetje een hemel op aarde.