Geloven in kleur

Nazareth_00041aLooft God, die ‘t leven aan ons deelt
in tong en taal, in woord en beeld
van aanvang tot in eeuwigheid
in alle kleuren, wereldwijd.

Jaren geleden kwam ik via-via deze liedtekst tegen. De kleuren waar dit lied over spreekt zijn de kleuren van verscheidenheid. God is de schepper van alles wat is. Gods liefde is de ene bron waaruit de hele wereld is voortgevloeid. Alle leven komt uit die liefde voort.

Ik moest deze week vaak denken aan deze kleuren. In de viering in de Aloysiuskerk vorige week stonden verschillende gekleurde glazen op tafel. In elk glas zat water. Elke kerk heeft zijn eigen kleur, maar elke kerk heeft het geloof wat ons uiteindelijk terugbrengt naar God.
Gisteren was ik naar de nieuwjaarsreceptie van het landelijke COC, al jaren heeft dat grote feest de naam: True Colors. Je ziet daar een enorme diversiteit aan mensen rondlopen. Een feest waar iedereen vrolijk en mooi zichzelf kan zijn en uiten. Waarin bezoekers dicht bij hun hart en passie kunnen blijven, of de passie nu het geloof, hun geaardheid, hun werk of hun vrije tijd betreft. Een verscheidenheid aan mensen, voortgekomen uit de schepping die God ooit begonnen is.

Wat is eigenlijk mijn eigen True Color? Wie ben ik echt en wat wil ik uitstralen? Even stond ik er bij stil en ‘s avonds nam ik het mee in mijn dagsluiting. Ik merkte dat ik tot mijn recht kom als ik mijzelf kan zijn zoals ik ben. De hoofdkleur is daarbij mijn dankbaarheid voor Gods Liefde en mijn enthousiasme om van daaruit mensen te benaderen. Mijn gedrevenheid om op te komen voor mensen die zich niet vrij voelen om te zijn wie ze zijn en dan vooral LHBT-ers is een andere belangrijke kleur in het schilderij van mijn leven.
Er doorheen lopen mooie lijnen, van zoeken, van nieuwsgierigheid, van verlegenheid, van creativiteit. Alle kleuren maken mij tot wie ik ben.

Ik ben een veelkleurig mens, maar af en toe wellicht een grijze muis. Elke dag en elk jaar komt er een nieuw stukje kleur bij in het schilderij van mijn leven. Ik dank God voor wat Hij aan de wereld en aan mij geeft. Ik hoop die dank en liefde terug te kunnen geven in alles wat ik ben en doe. Niet om er zelf gekleurd op te staan en mee te pronken, maar omdat het zo’n enorm geschenk is dat God ons kleur en diversiteit gunt en geeft.