Geloof in weerbarstige tijden.

Gisteren vierden we nog vol vreugde het kerstfeest. We herdachten hoe Jezus in een eenvoudige kribbe werd gelegd. We dachten na over nederigheid, die van God en die van onszelf.

image

Vandaag viert de Kerk de sterfdag van Stefanus. Hij is de eerste martelaar die zijn leven heeft gegeven voor het geloof in Jezus. Geloven is geen lieflijk en zoet werk. Het is ook niet makkelijk vol te houden. Geloven was en is lastig.

Het kind in de kribbe laat en het bericht aan de herders laten zien dat God een God is van kleine mensen. Het vraagt aan ons om normale patronen te doorbreken, te kijken naar hen naar wie we liever niet kijken. Het kostte Stefanus en vele anderen hun leven.

Wij leven in een rijk en open land. Het zal ons niet zo duur komen te staan. Toch kan kiezen voor eenvoudige mensen leiden tot onbegrip bij anderen. Kiezen voor een weg in geloof kan ingaan tegen alle verwachting.
Ook nu zo tussen kerst en oud en nieuw is het goed om na te denken: hoe willen we gelovig leven in een weerbarstige wereld als de onze? Misschien dat Stefanus en andere heiligen ons daarbij kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.