Geduld hebben – 17 december

Hoe graag je ook naar kerst toe wil, je moet geduld hebben. Soms zelfs even helemaal niets doen. Dat merkte ik toen ik deze week ineens door griep was uitgeschakeld. Normaal doe ik alles vlotjes en wil ik er tegenaan, maar het ging gewoon niet.
Misschien was het wel een gegeven teken.

Het was beroerd om thuis te moeten zitten en je lichamelijk niet goed te voelen, maar gaf ook ruimte om te rusten en na te denken over mijn geloof. Om te merken hoe dankbaar we eigenlijk moeten zijn voor elke hap eten die we hebben. Hoe bijzonder gezondheid eigenlijk is. Bij echte gezondheid valt al het andere in het niet.

Ik kan wel een tempo willen waarbij het morgen al kerstmis is. Ik kan wel een boom neerzetten in begin december en een stalletje half december. Maar het kind is er echt pas op de 25e. Of… misschien iets eerder, in de kerstnacht, net voor het middernachtelijk uur. Maar zeker niet eerder. Het kind komt op Gods tijd, een les in geduld.