Gaypride, de veelkleurige schepping

klein-CIMG2838Het is gaypride week! Een week waarin alle homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders hun trots laten zien. Behalve de botenparade op zaterdag zijn er wandelingen, gespreksavonden, voorlichtingen en nog veel meer festiviteiten. De mensen zijn trots op wie ze zijn.

Ik word daarin geraakt door de enorme verscheidenheid van verhalen. Als je goed luistert naar wat mensen je vertellen, dan is geen enkel verhaal hetzelfde. Op een avond over transgenders en religie afgelopen dinsdag, zag ik mensen met allerlei achtergrond, die opgebloeid waren. Ze waren niet meer in een hokje te stoppen, maar ze waren zichzelf. Hokjesloos, soms wel in een hokje, soms weer niet.

Of je nu hetero, homo, bi of iets daar tussen in bent. Of je man, vrouw, trans of iets daar tussenin bent. Je bent in elk geval jezelf. Als je jezelf kunt zijn, in een land als het onze, dan mag je daar trots op zijn. Trots op de weg die je hebt afgelegd, trots op wat je hebt meegemaakt en trots op hoe je in het leven staat. Dat verdient op zijn minst een feestje.

Als gelovig christen denk ik aan de schepping. Bloemen hebben elk op hun eigen manier hun eigen bloei en kleur. De ene zonnebloem is de andere niet, de ene koe is de andere niet. Waarom zou de ene mens dan in voorkeuren op de ander moeten lijken? God heeft ons gemaakt als mensen, gevarieerd in wie wij zijn. Soms herkenning vindend bij anderen, soms aangetrokken tot een ander, maar in alles onszelf.

gaypridedienstDit weekend ga ik ook mee-feesten. Morgen ga ik de parade bekijken en zondag naar de gaypride-kerkdienst. Die dienst is niet alleen de traditionele dienst van de gaypride, maar ook de Keizersgrachtgemeente (hetero, homo, bi) viert haar dienst tegelijk.

Omdat je niet hoeft te verbergen hoe blij je bent. Je vreugde over hoe je geschapen bent en hoe je leeft met God, mag je immers delen!

Misschien ontmoet ik er nog wel voor mij onbekende, blog-lezers!