Gaudete, gloei!

GaudeteDe derde zondag van de advent heet Gaudete. Letterlijk is dat Latijn voor: Wees blij!

Als wij het hebben over blij zijn, gaat het vaak over een oppervlakkige vreugde. Ik moet denken aan een korte verhaal van Annie M.G. Schmidt. De teneur van dat verhaal is: We zeggen heel vaak: wat zal ik blij zijn als dit of dat zover is. En als het eindelijk zover is, dan zijn we korte tijd blij en dan zeggen we alweer over iets anders: wat zal ik blij zijn wanneer…

Waar we in deze adventstijd ons om mogen verheugen is van langere duur. We mogen vreugde koesteren om de goede boodschap van Kerstmis. Het is de geboorte van Jezus. Een geboorte als geen ander. Het was namelijk niet alleen een grote vreugde voor Maria en Jozef die hem hebben grootgebracht. Het is ook een vreugde voor mensen van nu, voor mij. Door Jezus en zijn leven vertrouw ik er op dat het kwaad en de duisternis niet het laatste woord heeft. Dat alles wat nu mensen nog bedrukt en benauwt ooit geheel verslagen zal zijn.

God heeft de wereld, u en mij dus, zo lief, dat Hijzelf naar ons toe komt. Dat Hij zichzelf door alles heen gegeven heeft en zelfs de dood verslagen. De oproep: Wees blij, is een oproep om te gloeien van vreugde. Ons hart mag gloeien van liefde voor God.

Een hart wat gloeit van liefde en blijdschap kan ingetogen zijn. We mogen onze band met God koesteren, diep van binnen. Maar als je vol van liefde bent, bijvoorbeeld als je verliefd bent. Dan mag ook iedereen dat horen en weten. Daarom is het zo heerlijk om op een koor te zitten. Zelf zing ik bij Mixtuur en wij oefenen al een paar weken kerstliederen voor de kerstnachtviering. Ik kom er elke keer weer enorm enthousiast vandaan.

Gaudete! Verheug U!  – Als u het mij vraagt: met alle liefde!

Extra: Video van het middeleeuwse lied: Gaudete, dat gezongen wordt door Libera. Zij geven er een moderne touch aan.