Ga zingen dan ontdek je God en jezelf

Op enkele plaatsen in Nederland zijn fietspaden waar je ongestoord mag zingen

Al vanaf jongs af aan zing ik. Bij voorkeur fietsend door de wijk. De regen deerde mij niet. Dan zong ik gewoon een lied uit de bundel van Johannes de Heer: Er komen stromen van zegen, dat heeft Gods woord ons beloofd. Stromen verkwikkend als regen vallen op elk die gelooft.

Geloven kan voor mij niet zonder zingen. In de kerk, in huis (Onder de afwas of het stofzuigen bijvoorbeeld) waar dan ook. Waar het hart vol van is loopt de mond van over. Zingen helpt me om mijzelf weer te herinneren aan God, aan al het moois van de schepping.

Mijn eigen koor Mixtuur

Bij zingen heb je niet alleen je hoofd nodig. Misschien eigenlijk wel helemaal niet. Bij zingen heb je vooral je oren en je adem nodig. Als je zoals ik, in een koor zingt, dan is het belangrijk om geconcentreerd te luisteren, ofwel naar je medekoorleden ofwel naar je dirigent. Maar ook als je alleen zingt in de badkamer moet je luisteren, namelijk naar de melodie die je hart je in geeft.

Behalve je oren heb je adem nodig. Wanneer je zingt voel je steeds beter je ademhaling en ben je jezelf bewust van je lichaam. Zo maakt zingen je ook één met jezelf.

Veel mensen zijn bang om te zingen. In de kerk vinden ze het moeilijk om mee te zingen, bij verjaardagen houden ze liever hun mond. Want zelfs in lang zal ze leven, zijn ze bang om fouten te maken. Op mijn koor heb ik geleerd dat fouten maken niet erg is. Je mag er af en toe naast zitten. Zoals onze dirigent dan zegt: Doe het dan wel met overtuiging, dan kan ik het nog verbeteren.

Als je gaat zingen en het liefst op een koor, dan leer je je kwetsbaar opstellen. Je moet durven fouten maken en overnieuw beginnen. Je naar je lichaam leren luisteren. Zingen leert mij zodoende veel over mijzelf. Die vrolijke leerschool gun ik iedereen.