Oktober

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULI AUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

2 oktober – Engelbewaarders

800px-Ángel_de_la_GuardaDe dag van de engelbewaarders. Ieder mens heeft een engel, zo zegt de traditie. Hij of zij beschermt je voor het kwade. Gods engelen zijn en Gods Geest is overal. Hij wil in alles voor ons zorgen. Ik ben er zeer dankbaar voor, het is zo mooi!

 

 

4 oktober – Franciscus van Assisi

2674664_Op de gedachtenis van Franciscus van Assisi, een klein stukje uit de bewerking van Franciscus’ Zonnelied, hertaald door Maarten Das, mijn dierbare reisgenoot en broeder en het geloof: (Nieuwe Liedboek 742)

Wees geprezen, bron en schenker,
om uw lied in al wat leeft.
Ik buig mijn hoofd en hef mijn handen
met al wat adem heeft.

Op die manier wil ik ook zelf in het leven staan, dankbaar voor wat God mij schenkt, levend te midden van alles en ieder die/dat mij gegeven wordt.

Ik zing voor U en broeder zon,
tevoorschijn tredend uit de nacht,
luister van de nieuwe morgen,
beeld van U, zo lang verwacht.

Dat we Franciscus indachtig, niet alleen morgen, maar elke dag God loven om al Zijn mooie gaven.

6 oktober – Bruno de Karthuizer

XIR200019

 

Vandaag is de dag van Bruno de Kartuizer. Een veelbelovend priester, docent en geestelijke uit de elfde eeuw. Toch blijkt dat het niet zijn uiteindelijke bestemming is. Als hij al over de vijftig is trekt Bruno de stilte in met zijn gezellen en sticht de kartuizerorde. Ik moet denken aan de documentaire over het leven daar: Into great silence.
Ik zou zoveel stilte niet aankunnen, maar merk dat ik ook moeite heb om stilte te zoeken, terwijl ik er zo naar verlang soms. Misschien kan ik van de houding van Bruno nog wat leren

15 oktober – Theresa van Avila

Door_with_the_image_of_St._Theresa_of_AvilaNet voor de dag ten einde loopt denk ik aan de mystica Theresa van Avila. Haar gedachtenis werd vandaag gevierd. Haar persoonlijke devotie schreef ze neer in veel mystieke teksten. Laat niets je vermoeien, God alleen is genoeg in het leven. Dat we dat in alle stressvolle tijd dat mogen beseffen.

 

 

18 oktober – De heilige Lucas

lucas18 oktober is de feestdag van de Heilige Lucas. Hij schreef het naar hem vernoemde Evangelie en volgens de traditie was hij ook arts. Dat wij door hem en zijn werk blijven zien dat de enige arts van onze ziel, de Heer is. Dat ons leven gezond mag zijn zodat wij als gezondenen Gods Liefde doorgeven.

 

21 oktober – Ursula en haar 11.000 gezellinnen

Sainte_Ursule_et_ses_compagnes_dans_une_nefDe heilige Ursula, zou trouwen met een Engelse edelman. Ze wilde eerst op reis naar Rome. De legende vertelt dat zij werd vergezeld van elf duizend maagden. Vermoedelijk waren dat er slechts elf. Maar stel je eens voor elf duizend vrouwen samen op reis. Welke heteroman zou dat niet geweldig vinden. De mannen van het hunnenvolk leek dat geweldig, zoveel maagden. Ursula liet zich niet nemen en wilde haar kuisheid bewaren. De Hunnen doodden haar en haar reisgezellinnen. Dit gebeurde bij Keulen.
Nu nog wordt Ursula aangeroepen voor een goed huwelijk. Ik denk aan al die meisjes die in handen vallen van loverboys. Ze denken zich op een mooie manier te geven, maar al snel blijkt dat ze misbruikt worden. Dat God een steun mag zijn voor die meisjes en hun familie. Dat zij en hun naasten genoeg kracht, energie en tact vinden om die meisjes weer een normaal leven te geven. Ik denk aan iedereen die op zoek is naar zijn seksuele identiteit en verlangens, dat een ieder dat gewetensvol mag doen.

22 oktober – Paus Johannes Paulus II

johpaul2Vandaag gedenkt de kerk de Heilige Paus Johannes Paulus de Tweede. De eerste heilige die ik bewust via de tv in mijn leven meemaakte. De man uit Polen, die het communisme met stille diplomatie kon laten vallen. De schrijver van het mooie boek: op de drempel van de hoop. Een man die vooral veel mensen uit het oostblok inspireert.
Dat wij mogen blijven bidden, hopen en werken aan een menswaardige wereld.

 

25 oktober – Crispinus en Crispinianus

klein-CIMG5039Vandaag is de dag van Crispinus en Crispinianus. Ik hoor u denken, wie zijn dát nu weer? Het zijn heiligen die in hun tijd van leven schoenen maakten voor de armen. Ze leefden in een tijd van heftige christenvervolging en na gruwelijke martelingen overleden ze.
Ze zijn de patronen van schoenmakers en ik moet vandaag terugdenken aan het bezoek van Mixtuur aan het schoenen museum in Waalwijk. Bij binnenkomst zagen we daar een vaandel dat gewijd was aan deze twee heren.
Ik denk ook aan de armen die door de wereld gaan met bijna niets, soms niet eens met kleding of schoenen. Dat wij de moed hebben onze middelen aan te wenden voor anderen.