Juli

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULI AUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

11 juli – Benedictus van Nursia
Pietro_Perugino_cat48l Benedictus NursiaDe dag van St.Benedictus bepaalde me bij rusten, bidden, werken en de vraag wat het belangrijkst is: Leven uit Gods onvoorwaardelijke Liefde.

 

 

 

15 juli – Bonaventura
800px-Bonaventura1_(Woerden)15 juli, vandaag dus, gedenkt de Kerk de heilige Bonaventura. Hij was docent aan de Sorbonne en Franciscaan. Geloof, mystiek en studie gingen bij hem hand in hand. Misschien zou hij me een beetje kunnen helpen. In mijn tocht tussen geloof en wetenschap, aanbidding en mijn drang naar kennis. Mijn gebeden, gesteund door het getijdenboek staan mede in het teken van hem, vandaag.

 

22 juli – Maria Magdalena

George_Romney_-_Lady_Hamilton_as_The_MagdaleneVandaag de gedachtenis van Maria van Magdala. De vrouw wier zonden vergeven werden en die Jezus ging volgen. Dol was ze op Hem. Zo zeer zelfs dat er mensen zijn die denken dat zij zijn vrouw was. Of dat zo was zullen we nooit weten en is ook niet zo van belang. Wel dat ze door de verrezen Heer bij haar naam geroepen werd. Ze mocht er helemaal zijn zoals ze was, met haar verleden en haar toekomst met God. Allemaal hebben we dingen die we liever anders hadden gedaan in het verleden, maar ook wij mogen er zijn en een toekomst in gaan vol hoop en liefde. God wil met ons gaan ons hele leven. Maria van Magdala getuigde aan de leerlingen over de Opgestane, durven wij ook te spreken over de Heer die ons hart raakt en ons leven te leven uit Zijn liefde?

De dag van Maria van Magdala, ze zocht haar Heer en vond Hem niet. Toen werd ze aangesproken door Hem en herkende Hem.

Aangesproken worden door Christus is niet zomaar iets, je leert jezelf vinden. Je mag worden wie je bent: jezelf, met heel je verleden, heden en toekomst. De ontmoeting is het begin van een mooie tijd samen.

Ik verlang er naar, nog heel lang met mijn Heer door het leven te gaan en Hem steeds opnieuw te herkennen. Misschien juist wel daar waar je het niet zou verwachten.

 

25 juli – Jacobus de Meerdere

Saint James the Greater  *oil on canvas  *92.1 x 74.9 cm  *signed b.r.: Rembrandt f. 1661Vandaag het feest van Maior, heilige van , Dat ieder die is, fysiek of geestelijk, is in Gods .

Vandaag viert de kerk het feest van Jakobus de Meerdere, hij was de broer van Johannes, zoon van Zebedeüs. Ze waren bij de eerste die Jezus volgden. Zonder vragen, volgden ze hun Heer. Ze mochten later de Transfiguratie op de berg meemaken.
Jakobus was de eerste van de twaalf leerlingen, die ook de marteldood moest ondergaan.
Veel mensen kennen zijn naam van Santiago del Compostella, het bedevaartsoord of van de Coquilles Saint Jacques op je bord. Hij wordt aangeroepen voor pelgrims en voor goed weer. Op een dag als vandaag bid ik dan ook dat alle vakantiegangers de zomerstormen mogen doorstaan. Dat God degenen die op reis zijn wil bijstaan en sterken. Dat God kracht mag geven die op reis door het leven zijn en zoeken in hun weg met de Heer.

31 juli – Ignatius van Loyola
St_Ignatius_of_Loyola_(1491-1556)_Founder_of_the_JesuitsDe gedenkdag v Ignatius v Loyola. Hoe krijg je de ziel op God gericht in vlagen van af-/ver-leiding? Hij schreef zijn oefeningen ervoor.