April

JANUARIFEBRUARIMAARTAPRILMEIJUNIJULI AUGUSTUSSEPTEMBEROKTOBERNOVEMBERDECEMBER

Palm- en passiezondag (maart of april)

Palm- en passiezondag. Vreugde die overgaat in verdriet. Er ligt een week voor ons vol bezinningsmomenten. Allereerst die vraag van het evangelie van vandaag: hoe laat ik Jezus binnen in mijn leven? Dat Hij in mijn hart een mooie woning mag vinden!

11 april – Stanislaus van Krakau
800px-SStanisław
De dag van vKrakau,gestorven omdat hij n onmenselijke koning weigerde. Dat wij blijven geloven in positiviteit van mensen

 

 

23 april  – Sint Joris van Cappadocië
Hij is vooral bekend van het verhaal dat hij een draak doodde. Wat er van waar is weten we niet. Een draak staat voor het heidendom en inderdaad heeft Sint Joris gestreden voor het geloof. Dat niet de godloosheid, maar de toewijding aan Christus over de wereld zou gaan. In deze strijd moest hij martelingen ondergaan op een rad, in een ketel kokende olie en met zwaarden. Hij liep er geen letsel van op. Uiteindelijk werd hij onthoofd op de stadmuur van Rome.  Hij is onder andere patroon van de scouting.
Hoe moeilijk is het soms voor ons om staande te blijven als mensen ons vragen stellen over ons geloof. Dat wij durven te getuigen over wat ons enthousiast maakt.

 

25 april –  Marcus, Evangelist

800px-Andrea_Mantegna_087 - Marcus evangelistVandaag de feestdag van de Heilige Marcus. De evangelist met het kortste evangelie, die de kern wel wist te raken. In zijn beschrijving van het evangelie spreekt de jongeman die naakt wegrent bij Jezus arrestatie mij enorm aan. Wie zou die jongen geweest zijn? De evangelist in zijn jonge jaren?
De gedachte die in mij opkomt is daarbij wel: als je met Jezus geconfronteerd wordt, gaat het om de naakte waarheid en kun je niets verbergen. Maar dat hoeft ook niet. Je bent een open boek voor Hem. Een boek dat Hij koestert. Laten wij het boek ook koesteren dat Marcus ons heeft nagelaten

 27 april – Petrus Canisius

Op 8 mei 1521 werd in Nijmegen Petrus Canisius geboren. Hij was de zoon van de burgemeester en naar eigen zeggen haalde hij in zijn jeugd veel kattenkwaad uit. Later gaat hij theologie en filosofie studeren en treedt toe tot de Jezuïetenorde als hij 23 is. Hij ontwikkelt zich in de diplomatie en knapt veel diplomatieke klussen op voor de Paus. Hij schrijft veel: preken en boeken. Zijn belangrijkste werk is de Catechismus. Petrus is dus echt een kerkleraar, die met zijn neus in de boeken zat én de mensen bij elkaar probeerde te brengen. Een hele mooie combinatie, als je het mij vraagt. De Canisiusbijbel is naar hem vernoemd.