Eurovisie laat een licht schijnen

Vanavond is het geen wedstrijd tussen liedjes en ellenlang wachten op punten van tig landen. Door corona is zingen riskant geworden en samenkomen met enorme groepen ook. Toch schijnt er een Eurovisielicht door heel Europa. Er is een vervangend programma waarmee vele artiesten en terugblikken een hart onder riem steken in deze tijd van angst en zorg.

Jeangu’s boodschap

Natuurlijk hadden we ons er allemaal op verheugd: Het lied Grow van Jeangu Macrooy, hier voor en in Nederland. Het is een mooi lied over de innerlijke vrede vinden. Misschien zit er juist in deze tijd wel een belangrijke boodschap voor ons in.

One day I’ll find
Some peace of mind
And then I’ll stop being afraid
I won’t make it through the night

Grow – Jeangu Macrooy

Want hoe mooi zou het zijn als we in deze nacht van corona, onze angsten van ons af kunnen gooien. Wilt u het hele lied meezingen, dan is hier de youtube ervan:

De tekst gaat verder onder de video

Love, shine a light!

De titel van de uitzending van vanavond is ontleend aan een prachtig winnend nummer van het songfestival zelf. In 1997 won Engeland met “Love shine a light” van Katharina and the waves. Het is een lied dat vertelt dat we samen een licht kunnen laten schijnen in de wereld. Samen een licht kunnen zijn van liefde. Die boodschap sluit ook enorm aan bij wat ik zelf wil leven en wat ik geloof. Licht en liefde is de grote kracht die ons in leven houdt. Als dit lied gezongen wordt, zing ik in mijn hoofd vaak een net gewijzigde tekst: Love, shine His light in every corner of my heart…

De tekst gaat verder onder de video

Helpende liedjes

Langzaam daalt en dwaalt mijn hoofd af in de geschiedenis van dit liedfestival. Hoe verschillende songs mensen kunnen optillen in wie ze zijn. Veel winnende nummers gaan over verbinding, liefde of over hoe je nog meer jezelf kan zijn na vervelende dingen in je leven.
Ik denk aan: Ein bisschen Frieden, Dat lied uit begin jaren tachtig geeft goed aan waar de wereld belangstelling voor had in een tijd van koude oorlog.
Ik denk aan de Fairytale van Alexander Rybak, die aanstekelijk zingt over het sprookje van liefde dat soms pijn doet. Het geeft kracht als je in een vervelende situatie zit, waar je bovenuit wilt komen. Voor zoveel mensen is de thematiek, een herkenbaar issue in hun leven.
En in deze tijd waarin we de medewerkers in de zorg als nieuwe helden van onze samenleving zien kan in mijn lijstje mooie liedjes natuurlijk: Heroes uit 2015 niet ontbreken. Zij zijn de echte helden van onze tijd!

Muziek is genieten

Muziek verbindt, emotioneert en spoort ons aan om na te denken. Ik heb in de afgelopen jaren meerdere blogs geschreven over het songfestival. Ik schreef waarom teksten mij raakten of juist niet. Ik doordacht waarom het songfestival mij zoveel doet en waarom het voor mij ook genieten is.

Mijn eerste blog over het festival was in 2014: Kalmte na de storm
In 2015 schreef ik over zingen en het songfestival, maar ook een beetje over de kerk.
In 2016 bejubelde ik de inzending van Douwe Bob en schreef ook mijn eerste blog in het Engels
In 2018 schreef ik: Waylon en zijn gemis dat ik ook in het Engels plaatste als Waylons lack

Dit jaar zonder echt songfestival geeft de gelegenheid om terug te kijken naar wat ik schreef en naar wie ik ben. Het songfestival is een brokje van mijn leven. Het is iets waar ik even voor ga zitten en een avond lang de aandacht voor heb. Vanwege de theatrale uitspattingen, vanwege de ontroerende en rake teksten, Bovendien inspireert het me om te doen wat ik anders moeilijk vind: Schrijven in een buitenlandse taal.

Hoe dan verder?

Ik hoop dat wanneer de coronacrisis afneemt we met zijn allen weer kunnen zingen en het festival ook zal terugkeren in de oude vorm. Dat we liedjes zullen horen waar we ons over kunnen ergeren of de discussie aangaan. Denk aan Sieneke met haar draaiorgel of Lordi uit Finland waarvan iedereen zich afvroeg wat die op het festival kwamen doen.
Ik verlang ernaar dat het ritme van het leven weer terugkomt, immers Alles heeft een ritme en dat we Rechtop in de Wind de crisis te boven komen.

Een avond samen Europa

Vanavond krijgen we een avond vol muziek, goed gevoel en verbinding voorgeschoteld, daar geloof ik in. 46 zenders zullen het tegelijkertijd uitzenden. Verbonden tegen de crisis. Voor mij kan mijn verbondenheid met mijn medemens niet zonder verbondenheid met de Eeuwige. Dat ik deel mag uitmaken van een mensheid is te danken aan mijn Schepper. Dat ik mijn broeders en zusters in heel Europa mag zien en mag genieten van hun eigenheid en eigen muziek is alleen mogelijk omdat de Eeuwige van mij houdt en mij laat kijken met andere ogen.

Eigenlijk past daar maar één woord: Halleluja!

Afsluiten kan niet zonder terug te kijken naar vorig jaar. De eerste keer in mijn leven dat Nederland het songfestival won. Duncan is “mijn” winnaar, zoals Lenny Kuhr en Teach-Inn dat voor de generatie van mijn ouders waren. Zijn Arcade blijkt zo gedetailleerd te zijn doorgenomen en neergezet qua beweging, dat het lijkt alsof het een volledig orde van dienst had. Alles liep perfect en ze werden vorig jaar een terechte winnaar!