Er zit een legioen van binnen

Mijn naam is Legioen, we zijn met velen.

Dit zegt een bezetene in het Evangelie van vandaag. Hij is bezeten door vele geesten. Jezus vraagt hoe hij heet en de man stelt zich voor als Legioen. Jezus geneest hem door alle boze geesten een kudde varkens in te sturen. De dieren storten zich direct in de afgrond en de man is genezen. Een filmisch verhaal, je ziet het voor je, maar ook onwerkelijk. In onze tijd diagnosticeren we mensen met een Legioen als schizofreen of met meervoudige persoonlijkheidsstoornissen. Aan de andere kant, hebben wij ook geen verschillende belangen en ideeën in onszelf die om voorrang strijden?

Een warboel in onszelf?

De wereld wordt steeds voller met prikkels. Denk maar eens aan alles wat via TV, muziek, sociale media, kranten en internet tot ons krijgen. Voor onszelf daar een stabiele weg in vinden is best een klus. Je moet stevig in je schoenen staan in deze wereld. Het is niet zo vreemd dat depressie als ziekte steeds vaker voorkomt.
Als je zoveel prikkels binnenkrijgt moet je die leren filteren. Toch blijven veel van die prikkels in je hersenen om aandacht schreeuwen. Als het prikkels zijn die gaan over invulling van je tijd, verdringen ze zich helemaal.
Ga je sporten? Wil je eten? Weet je al welke studie je gaat doen? Welke baan wil je? Heb je wel… Doe je wel genoeg… Ben je nou nog niet aan het….
Een legioen aan prikkels en vragen, dag in dag uit.

In de greep van ons eigen legioen.

Soms kunnen prikkels en vragen ons beklemmen. Door angst durven we steeds minder. Of we raken verward en weten niet meer waar we moeten beginnen met leven. Het is eigenlijk een vraagstuk van alle tijden. Kijk alleen al naar de politieke situatie. Zoveel negatieve nieuwsberichten over wereldleiders en oorlogen zijn er om ons heen. We praten onszelf door een legioen aan geluiden in een negatieve put.

Weg met het legioen en zelf weer opstaan

De aartsengel Michael is in de traditie ook een strijder tegen boze geesten en kwade machten.

De boze geesten merken dat ze niet op kunnen tegen Jezus. Ze vragen toestemming om de varkens in te gaan. Jezus geeft hen die toestemming. De geluiden om ons heen en de angsten in ons hoofd vragen meestal niet om toestemming om te gaan. Ze blijven hangen. Toch kunnen we ook proberen om hen op afstand te brengen. Soms hebben we daar een therapeut bij nodig. Soms kunnen we klein beginnen, door onze moeilijkheden bij een vriend of vriendin neer te leggen. Door bespreekbaar te maken dat we niet weten wat we met de wereld aan moeten. Of door te bidden.

Wat is in het leven echt belangrijk?
Als je het antwoord op die vraag kunt geven, vallen in dat licht al veel problemen weg.
Als gezondheid minder vanzelfsprekend wordt bijvoorbeeld. Dan komen zorgen over werk vaak op een veel lager plan te staan.

Jezus wil ons helpen om te zien wat echt belangrijk is: liefde voor elkaar.
Als je probeert te leven vanuit liefde en licht, dan vallen angsten vaak weg. Waarom bang zijn voor hoe anderen reageren als je hen helpt door goede woorden. Goede liefdevolle woorden kunnen zacht en rustig zijn, maar soms ook scherp en kritisch. Waarom bang zijn als je leeft vanuit de waarheid. Uiteindelijk komt die toch aan het licht. Waarom je laten vastzetten door de situatie in de wereld, als je in je eigen kleine wereld er iets moois van kunt maken?

Ik moet denken aan een plek in Israël, waar oud wapentuig tot kunstwerk was omgesmeed. Een omdenken ten positieve. Dat wij met Gods liefde leren omdenken. Dat God ons uit de angst mag halen, omdat er altijd licht zal zijn.