EerbeTOON aan het leven

Toon Hermans zou inmiddels 100 jaar zijn geworden. Een ikoon in de Nederlandse kleinkunst. Wie kent hem niet? Bij de jongeren zal zijn voorkomen wellicht niet vooraan in het geheugen liggen, maar dat is dan de afgelopen weken aardig opgevijzeld. Al een paar weken zien we al die mooie liedjes en conferences terug. Ook ik heb wat met Toon. Het is mooi om daar eind van het jaar even bij stil te staan.

Een vriend

Je hebt iemand nodig, stil en oprecht,
die als het er op aan komt
voor je bidt en voor je vecht
pas als je iemand hebt,
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen
Ik heb een vriend.

Iedereen kent dit vers van Toon wel. Het is bijna als cliche aan de Nederlandse taal toegevoegd. Toch blijft het keer op keer een diepe snaar bij me raken. Het is de beschrijving van de tegenover die elk mens zoekt. Zoiets zou Adam prima over Eva gezegd kunnen hebben, toen hij haar voor het eerst zag.

Levensgenieter door alles heen

Toon Hermans heeft een vervelende jeugd gehad. Dat bleek ook wel uit de serie die de NPO nu uitzendt over hem. Zijn vader verwerd van rijke bankdirecteur tot iemand zonder een rooie cent. Nadat de vader van Toon jong was overleden, moest bijna alle huisraad verkocht worden.

Toon wilde een revue maken en het toneel op. Langzaam maar zeker lukte het hem en zelfs in Duitsland en Oostenrijk hield hij shows. Zijn programma’s hebben altijd een lach en een traan. Toch overwint altijd de lach. Ik denk dat dat positieve in het leven me altijd aangesproken heeft.
In alle lijden in de wereld, lijkt Toon soms op een Franciscus van Assisi die het leven blijft bezingen en danken. Ik hoop dat zijn liedjes me nog lang bijblijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.