Eén groot feest: 5 jaar Laudato Si

Vijf jaar geleden kwam de Encycliek Laudato Si, uit. Het document zelf vindt u hier. Een prachtig document over wat de waarde is van onze natuur en ons klimaat. Paus Franciscus laat erin zien hoe zijn naamgenoot Franciscus van Assisi hem inspireert.

Oog voor de schepping is oog voor de armen

In Laudato Si legt de Paus heel duidelijk een verband tussen de uitbuiting van de schepping door grote industrieën in en door de westerse wereld aan de ene kant en tussen de armoede in de wereld aan de andere kant. Zorg voor het klimaat kan alleen als wij in het rijke westen een stapje terug doen en eerlijk gaan delen met de armen. Dit geldt voor het delen van technisch inzicht als het delen van voedsel en materiaal. Een prachtige boodschap die gelijk in een weerklank vond, met name in progressieve en milieubewuste gemeenschappen. Deze gemeenschappen waren overigens zeker niet alleen Rooms-Katholiek.

Hebt u geen zin om het boek te lezen, kijk dan de (engelse) animatie:

Groene Kerken, toen en nu

Al heel veel langer loopt er een project Groene Kerken. Hierbij kunnen kerken zich aansluiten die zich bekommeren om duurzaamheid en klimaat. Een vier jaar geleden hielden ze ook een conferentie over dit onderwerp. Onder andere bisschop Gerard de Korte sprak daar. Ik deed er verslag van op mijn weblog.
Ondanks dat het onderwerp minder in the picture is dan in de jaren negentig, toen iedereen over een beter milieu sprak, komt het nu weer helemaal in de aandacht. Het vijfjarig bestaan van de encycliek is namelijk reden voor een hele feestweek.

Uitnodiging van de Paus zelf

Maar we zitten toch in coronatijd?

Natuurlijk zijn er geen grote feesten mogelijk in deze tijd. Toch kunnen we misschien wel meer dan ooit stilstaan bij de natuur. In India zien de mensen de toppen van de Himalaya weer. In Nederland zijn er veel minder vliegtuigen in de lucht en is de lucht veel helderder. Het klimaat kan wel schoner…

Bovendien worden we ons weer bewust wat schone lucht en natuur voor ons betekent. Het is immers minder vanzelfsprekend dat we die natuur kunnen opzoeken. Voornemens maken hoe we ons huis, de schepping eer aan doen kan zeker wel in deze tijd.

Meebidden

Ook kunnen we meebidden aan dit feest. Er is een speciaal gebed voor deze gelegenheid geschreven en de paus heeft opgeroepen om dit op 24 mei allemaal te gaan bidden. De Nederlandstalige versies kunt u vinden op deze site. De Engelse gebedskaart staat hieronder. Het lijkt me prachtig om dit gebed inderdaad te bidden.

Meezingen?

In kerken mag voorlopig niet gezongen worden. Bij zingen gaan de corona-druppels immers veel verder dan bij normaal praten of lopen en wandelen. Zingen is gevaarlijk. Maar in huis alleen of met huisgenoten mag gezongen worden. Daarom sluit ik af met twee prachtige vertolkingen van het zonnelied. Waar overigens ook een mooie bewerking van in het Liedboek van de protestantse kerken staat. Nummer 1007, geschreven door Maarten Das.

Een Nederlandse versie
Van het Italiaanse origineel