Een feest van liefde

Een waterval in het prachtige Bannias (Caesarea Filippi)
Een waterval in het prachtige Bannias (Caesarea Filippi)

Wie zomer zegt, denkt aan zon en vakantie, aan vrije tijd of misschien wel aan feest.
In het kerkelijk jaar is juist het voorjaar een tijd van grote feesten en zijn we net de “gewone” tijd in gegaan. Na Pasen, Pinksteren en het Feest van de Drie-eenheid is het nu weer rustig. Zo lijkt het…

In mij als gelovige borrelt van alles. Vorige week mocht ik deelnemen aan de pastorale conferentie van de Martinusparochie. Ik trof er mooie, warme mensen, veel medeparochianen, die ik niet eens kende. Aangevuurd door de Geest mochten we spreken over het geloof en nadenken over hoe we kerk willen zijn. Nadenken was bovendien niet alleen een activiteit van woorden, maar ook van creativiteit. Samen gemeenschap zijn, dat is ook samen doen, samen schilderen.

Er breekt een zonnige zomertijd aan en ik voel de feestvreugde van binnen. Het is feest als je wat te vieren hebt. Ik moet zeggen dat ik elke dag opnieuw weer vier, op kleine schaal, dat me een nieuwe dag gegeven wordt. Elke dag opnieuw ben ik blij met de mensen om me heen, met eten en onderdak. We hebben het hier megagoed in ons land.

Het is feest als je blij bent met jezelf. Als je zonder schaamte mag zijn wie je bent. Als je mag zeggen waar je voor staat. Soms vind ik dat moeilijk, bang om anderen te kwetsen. Maar steeds vaker merk ik dat anderen het juist vinden als ik laat zien wie ik echt ben. Wanneer ik mij kwetsbaar durf op te stellen en te leven vanuit mijn hart, wordt dat juist gewaardeerd. Het doet me goed en geeft me meer kracht. Dat merk ik aan alles.

Ik voel me goed omdat ik in alles voel dat ik deel ben van de Schepping. Ik merk dat God met de wereld verder wil en voel ook dat ik daar een rol in mag hebben. Op wat voor manier dat zal zijn? Dat weet God alleen. In geloof vertrouw ik mij toe aan God, die me door mensen, natuur, woorden en stilte laat weten dat Hij van me houdt. Door dat vertrouwen weet ik dat ik mag genieten van alles wat ik meemaak, dat ik mag leren, ook van de moeilijke dingen.

De zomer mag van mij een feest worden, om samen met mensen en God te vieren hoe mooi het leven is. Hoe groot Gods liefde is. Dan kunnen we van elkaar genieten en de wereld een beetje mooier kleuren.