Echte schoonheid zit van binnen

kruis San DamianoDat echte schoonheid van binnen zit, dat weten we allemaal. Dat voor die schoonheid ook een spiegel is, waarmee je jezelf kunt spiegelen en mooier maken, dat heb ik het afgelopen weekend geleerd.
Ik was op retraite, of eigenlijk een bezinningsweekend, bij de zusters Clarissen. Zo’n weekend heeft allemaal mooie aspecten. Je zit er in vrijwel volledige stilte. De zusters leven zo en die stilte respecteer je als gast. Alleen in de gezamelijke bijeenkomsten met de andere deelnemers kun je praten. Het maakt dat de stilte je overkomt. Die stilte is dan ook hartverwarmend, zeker als je een drukke baan met veel vragen en vergaderingen hebt, zoals ik.

Het andere aspect van het weekend zijn de theorie en praktijk als het gaat om meditatie. De achterliggende spiritualiteit dit weekend, was die van Clara van Assisi. Zij was een meisje uit de adel in de 12e eeuw in Italië. Ze zag hoe Franciscus met zijn broeders kozen voor een leven in armoede. Ze verliet de rijkdom en koos net als Franciscus voor de armoede. Haar familie heeft het haar niet in dank afgenomen. Haar innerlijk leven spiegelde ze af aan het kruis van San Damiano. Daarop staat de verrezen Heer afgebeeld als de lijdende Christus. Jezus die het lijden ondergaat, geheel uit vrije wil, uit liefde voor alle mensen. Als je daarna weer terugdenkt aan je eigen leven, zijn de problemen daarin maar klein. Ze noemde het kruis, haar spiegel.

Clara werd bekend om haar innerlijke schoonheid. Haar levenswandel straalde helemaal. Clara betekent immers ook: helder, stralend. Zo’n spiegel wil toch iedereen wel!

Ik heb een klein exemplaar van het kruis gekocht en aan de muur gehangen. In de gebedsruimte had ik er al eentje, maar in de woonkamer was het slechts een kaartje. Daar hangt nu ook een kruisje. Ik hoop me te kunnen spiegelen aan Clara, die koos voor de weg van haar hart. Soms tegen de stroom in. Ik hoop me te spiegelen aan Christus en van Hem de liefde te krijgen, die ik dan weer door kan geven.

Oja, voor ik het vergeet, van mijn wandeling door het dorp maakte ik ook een fotoserie.
Die staat onder de extra links, die ook het bezoeken waard zijn trouwens. Allemaal schoonheid.

Extra: Assisi aan de Maas, over het dorp Megen
Extra: De zusters uit Megen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.