Duurzaam inspireren, hoe doe je dat?

Genieten van natuur en schone lucht, kan alleen als we duurzaam met de aarde omgaan.
Genieten van natuur en schone lucht, kan alleen als we duurzaam met de aarde omgaan.

Duurzaam elkaar inspireren. Dat was de boodschap van de dag waar ik gisteren was in Bennekom. Het was een dag georganiseerd door Laudato-si.nl Dat is een initiatief ten behoeve van duurzaam leven. Allemaal geïnspireerd op de encycliek van de paus die vorig jaar verscheen.

In de encycliek roept de paus alle mensen van goede wil, katholieken, christenen, anders gelovigen, ja alle mensen, op om goed te zijn voor de aarde. Om de economie van meer-meer-meer een halt toe te roepen. Alleen duurzaam leven geeft de mogelijkheid om de wereld geen geweld meer aan te doen. Hij ziet de wereld, geheel in Franciscaanse traditie, als ons gemeenschappelijk huis.

Duurzaam samenzijn

Gisteren was er een uitgebreid programma om te kijken hoe dit ideaal vorm kan krijgen. Allerlei organisaties waren vertegenwoordigd op een informatiemarkt en de meesten van hen vertelde in een pitch ook wat ze allemaal hadden opgezet aan ideeën.
Voorafgaand aan de pitches was er een mooie interkerkelijke viering waarin Dominee Anne Verbaan en Monseigneur de Korte voorgingen. In de preek gaf de bisschop een mooie visie op duurzaamheid met en voor alle mensen.
Na de viering was er een toespraak van Herman Wijffels die het allemaal in historisch perspectief plaatste.

Na een heerlijke biologische lunch gingen we workshops doen, waar je nog meer ideeën op kon doen. Zowel voor je eigen verbinding, ja zelfs verliefdheid op de aarde, als voor het uitwisselen van ideeën, bijvoorbeeld om groene kerk te zijn.

Duurzaam verder

En dan heb je zo’n dag gehad en ga je weer verder op weg. Hoe kun je dat doen? In je eigen kerk proberen bewust wording te creëren. Bijvoorbeeld door het manifest dat op de site laudato-si.nl te downloaden is te laten lezen. Of door acties op touw te zetten. Ben je zelf minder actief, dan is consuminderen en bewust omgaan in alles wat je doet al een hele stap. Nadenken: is dit nodig, is dit goed voor mijn medeschepselen? Dat kan al heel veel doen.

Als toegift bij deze blog een video van de Paus over dit thema.