Duelleren met de tijdgeest

De huidige tijdgeest: Twee Engelse heren kijken naar de pokemons op hun telefoon, terwijl ze in de hun vertrouwde kerk staan.
De huidige tijdgeest: Twee Engelse heren kijken naar de pokemons op hun telefoon, terwijl ze in de hun vertrouwde kerk staan.

Wie ben je als gelovige in deze vreemde tijd? In een week dat er een aanslag was in Nice en een couppoging in Turkije vraag ik mezelf dat wel af. Tegelijkertijd kun je nauwelijks meer door het centrum van een stad lopen zonder dat je jongeren Pokemons ziet vangen met hun telefoon. Ze lopen recht langs je heen of zelfs tegen je aan. In wat voor tijd leven we?

De tijdgeest als hulpmiddel

De tijdgeest, dat is een soort van samenvatting van allemaal dingen die een bepaalde tijd karakteriseren. De jaren vijftig hadden een tijdgeest die rook naar spruitjes die te lang hadden opgestaan, de jaren zeventig hadden een tijdgeest die werd ingevuld door vrijdenkers en vrije seksualiteit. De tijdgeest van deze en vorige eeuw werd ook bepaald door een opkomend individualisme en het vaarwel zeggen van de kerk.
Als we het karakter van deze tijd bekijken en de tijdgeest van nu zoeken, weten we misschien beter waar we nu zijn als samenleving.
De tijd wordt getekend door onzekerheid over de toekomst. ISIS in het Midden-Oosten jaagt ons in het westen angst aan. Tegelijkertijd gaat de techniek rap voorwaarts en elke nieuwe gadgets lijkt te leiden tot een hype. Mensen ontvluchten de angst en onzekerheid, door in de welvaart en de techniek te duiken. Social media zijn groter dan ooit.

In gevecht met de tijdgeest

klein-CIMG6354
Tegenover de tijdgeest stelt het geloof Gods eeuwigheid van liefde

In elke tijd zijn er ook mensen die de moderne ontwikkeling verwerpen of onder kritiek stellen. Ze vragen zich af of we de negatieve kanten moeten accepteren, zoals Karl Marx dat deed bij de industrialisatie. Of ze vragen zich af of er dan nog wel ruimte is voor God in de samenleving, zoals vele geestelijken zich hebben afgevraagd in de loop der eeuwen.

Ook nu kun je vragen stellen bij wat er allemaal gebeurt. In mijn hoofd levert het nogal eens geworstel op. Waar is God? Hoe kan ik God present stellen in een wereld waarin zoveel mis gaat? Hoe kan in deze tijd met deze tijdgeest God actueel zijn. Kan ik als gelovige mensen nog iets bieden. Hoe kan de kerk hierin een rol spelen? Het is bijna een gevecht.

Op weg in/naar Gods eeuwigheid

regenboog op muur
De regenboog laat zien dat we elke dag opnieuw mogen beginnen met bewust leven vanuit liefde

Het geloof zet tegenover de steeds veranderende tijdgeest een andere werkelijkheid. Een werkelijkheid die je niet oproept met je telefoon en tekenfilmfiguren. De werkelijkheid van het geloof is die van Gods eeuwigheid. Díe werkelijkheid zit vol liefde, warmte en barmhartigheid. Jezus heeft ons in alles die werkelijkheid voorgedaan. Hij bad voor zijn vervolgers. Hij ging in gesprek met anderen zonder te veroordelen. Hij gaf mensen het vertrouwen dat ze van de samenleving al lang niet meer kregen.

Kan en durf ik dat ook? Durf ik de vluchteling of ex-gedetineerde vertrouwen te geven? Kan ik het aan om in gesprek te gaan op mijn werk met de collega die ik vind zeuren of die een tegengestelde mening aan de mijne heeft? Durf ik te bidden voor de slachtoffers, maar ook voor de daders van geweld?

Als gelovige besluiten dat er een eeuwigheid staat tegenover de huidige tijd is één ding. Me aan die eeuwigheid toevertrouwen is een steeds terugkerende vraag. Ook al weet ik dat het alleen dan goed kan komen. Als ik begin in mijn eigen omgeving. Als je zelf begint, dan breekt Gods rijk al een beetje aan. Dat is wel moeilijk, maar elke dag opnieuw kan een nieuw begin zijn vol enthousiasme. Elke dag opnieuw vraagt God: Ga je met mijn Eeuwige belofte je eigen tijd in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.