Dromen over boven

Mensen dromen over vergezichten, dingen die bijna onhaalbaar zijn. Dit weekend was de maanlanding 50 jaar geleden. Dat was zo’n droom. Andere dromen van mensen gaan over een wereld zonder onrecht. Een wereld waar alles duurzaam is en vol respect. Zo’n wereld wordt al eeuwen met Boven in verband gebracht. Het is het rijk van God.

De maanlanding in 1969

De astronauten van de Apollo 11

Dat de mens op de maan stond, was een droom die in wedren van de Koude Oorlog werkelijkheid werd. President Kennedy vertelde over die droom in 1961 en in 1969 was het zover. Er stonden mensen op de maan en ze kwamen levend terug! Een groot wonder.
Er was met heel veel mensen aan gewerkt, jaren lang. De vlucht van de Apollo 11 was van tijd tot tijd heel spannend. Op elk moment had het fout kunnen gaan. Alle investering was dan voor niets geweest en de astronauten zouden nooit meer teruggekomen zijn. Toch ging alles goed met de relatief beperkte technische middelen die er destijds waren. Dit weekend was ik naar een inspirerende documentaire die hierover gaat. Meer dan ooit werd ik me bewust van alles wat tegelijkertijd goed moest gaan.

Het koninkrijk der hemelen

De mensheid droomt ook al eeuwen van een wereld zonder geweld, daar waar mensen naar elkaar omzien. De christelijke traditie noemt dit het koninkrijk van God. We hoeven er niet met een raket naar toe. Het kan al ontstaan door goede werken aan elkaar te doen. De werken van barmhartigheid.

We moeten er wel in investeren. Zoals we veel geld moesten investeren in de techniek om naar de maan te komen, moeten we tijd en aandacht investeren in mensen. Met tijd en aandacht worden onze relaties beter en kunnen we ons beter richten op een hoger ideaal.

Om terug te komen op die film, daarin werd duidelijk dat de teams op aarde in Houston en de astronauten in de raket het niet deden om eigen roem, maar om een groot ideaal: de maan bereiken. Ze lieten hun eigen status varen. Ook voor het koninkrijk van God op aarde is dat nodig.

Wij zullen daarvoor onze eigen status moeten laten varen en alles doen vanuit liefde.