Doorgaan ondanks alles

Dit is een weekend van doorgaan. Gisteren én vandaag komt het thema van standvastigheid in mijn hoofd op. Zowel in het geloof als in de sport speelt het een belangrijke rol.

Marathonlopers in de kou

Vandaag is de Utrecht Science Park Marathon. Dat betekent dat het dorp waar ik woon vrijwel van de buitenwereld is afgesloten. Je kunt je middag dan maar beter leuk besteden en gaan kijken naar de hardlopers die ondanks stevige kou steeds maar doorgaan.
Ik kreeg groot respect voor al die mensen die 10, 21 of zelfs ruim 42 kilometer lang hardliepen. Dit terwijl mijn handen na een uurtje stilstaan en voor hen klappen ter aanmoediging al behoorlijk koud waren. Als echte Sjaak afhaak vertrok ik weer naar binnen.

Sint Patrick als doorzetter

Gisteravond mocht ik in de Aloysiuskerk in Utrecht een Zaterdag Avond Andersviering over Sint Patrick voorgaan. Wat me bij bestudering van Patrick opviel was dat hij zo standvastig is gebleven. Hij wist zich overtuigd van Christus’ nabijheid en Gods liefde en dat hield hem overeind. Op jonge leeftijd is hij een tijdlang slaaf geweest en moest werken onder barre omstandigheden. Later toen hij weer vrij was en in Ierland de mensen moest vertellen over het Evangelie kreeg hij eerst veel tegenstand. Toch, ondanks alles, bleef hij geloven in Christus. Zoals de marathonlopers van vanmiddag bleven doorlopen, ondanks alle kou en wind.

Wie moedigt mij aan?

Leven met Christus kan soms ook tegenstand opleveren, van mensen in je omgeving of vanuit jezelf. Waarom zou ik het in deze moderne tijd nog blijven doen? In mijzelf brandt een vuur. Het is het vuur van Gods liefde. Hij heeft mij aangeraakt, gezegd: Jij bent mijn kind, mijn mensenkind, mijn schepsel, Ik wil je leven geven. Het verhaal van Jezus vuurt mij aan om door te gaan. Ik denk vandaag aan de brief aan de Hebreeën, waarin staat:

Nu zo’n grote menigte ons ziet en aanmoedigt, moeten wij alles afleggen wat hindert en ons bevrijden van de zonde, die zich aan ons vastklemt. Wij moeten de baan afleggen die voor ons ligt, zonder op te geven.

Dat vind ik eigenlijk wel een mooie aansporing. Doorgaan met geloven, dan kan niets ons meer beklemmen, maar mogen we vrij leven, gewoon wie we zijn!

Eén reactie

 1. Dank je wel! Ik vind dit een mooie post omdat je het leven van nu zo mooi koppelt aan wat de Bijbel zegt!

  Al loop ik lang niet altijd vooraan
  Ik span me elke keer weer in
  En maar stevig blijven doorgaan
  Zorgen dat ik win
  Ik kijk naar Jezus die ons voorgaat
  Hij is het einde,
  Hij is het eind en ‘t begin.
  (Elly & Rikkert)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.