Doe het weg!

Jezus vertelt ons dat het geloof zo kostbaar is, dat je er andere dingen voor weg zou willen doen. Koningsdag is bij uitstek de dag om daar over na te denken: wat doen er veel mensen toch dingen weg op kleedjes. Normaal gesproken gewoon in op een kleedje op straten en pleinen en dit jaar online.

De kleedjes van de digitale kleedjes in Bunnik

Jezus en opruimen, hoe zit dat?

We komen de tekst tegen in hoofdstuk 13 van het Mattheus-evangelie. Daarin vertelt Jezus twee korte verhalen over de kostbaarheid van het goede nieuws over het koninkrijk van de hemel. Het staat in vers 44 tot en met vers 46.

Het Koninkrijk van de hemelen is net een schat die ergens in een stuk land ligt en door iemand wordt ontdekt. Die man stopt de schat vlug weer in de grond. Hij is zo blij dat hij alles wat hij heeft, verkoopt. Dan koopt hij het stuk land, met de schat erbij!

En het andere verhaal:

Het Koninkrijk van de hemelen doet ook denken aan een koopman die op zoek is naar mooie parels. Ineens ontdekt hij er één van grote waarde. Hij verkoopt alles wat hij heeft en koopt die ene kostbare parel.

Wat heb je gevonden?

Het koninkrijk van de hemel is als een parel – Afbeelding van moritz320 via Pixabay

Het is steevast de grote vraag als je bent wezen struinen op een rommelmarkt, vrijmarkt of braderie. Waren het vroeger je ouders, in later tijd gaan vrienden of kinderen dat vragen. We stellen dan trots op tafel tentoon wat er in onze tas is terechtgekomen. Meestal voor een klein prijsje. Soms voor meer dan ons lief is. Maar het is zo mooi….

Het is ook de vraag die we in ons leven kunnen stellen. Wat hebben wij zelf eigenlijk gevonden in ons leven? Misschien hebben we rust gevonden in ons werk of gezin. Misschien vinden we wie we ten diepste zijn. We vinden onszelf. Jezus zegt dat we op zoek moeten naar het Koninkrijk van God. De rest komt daarna wel. Wat dat is dat koninkrijk? Een plek waar we zonder problemen onszelf kunnen zijn. Waar mensen reageren uit liefde en waar mensen elkaar helpen in plaats van dwarszitten.

Het is dichtbij!

We hoeven er niet voor weg. Dat zegt de bijbel in Deuteronomium al. Het draait om het woord en de liefde van God. Die ligt niet mijlenver, die is in ons eigen hart geschreven. We hoeven er zeker niet voor de ruimte in, daar schreef ik al eens over. Het koninkrijk der hemelen begint daar waar wij liefde willen geven aan anderen. Ons geluk begint niet ná ons leven, het begint nú.

En dat opruimen dan?

Als je kiest voor leven in liefde, moet je gewoontes opruimen. Gewoontes die soms zo vastgesleten zitten. Wat zouden we zoal kunnen veranderen?

Heb het lef!

Jezelf bevragen vereist lef. Ik daag u/jou uit! Heb het lef om dat te doen en om te zoeken welke eigenschappen misschien verkeerd of slecht zijn. Ik zou het bijzonder mooi vinden als u mij daar anoniem in zou willen laten delen.

Ik daag u uit! Waar zou u wel eens wat willen veranderen in uw leven?
U kunt uw e-mailadres niet opgeven. Dat is omdat dit een volledig anonieme vraag is.
De antwoorden wil ik graag gebruiken om over na te denken en een volgende blogpost mee verder te gaan.