Doe het omdat Ik van je hou

Op zaterdag 21 oktober was er een Muzikale Thema Vesper. Het thema was “If ye love me” naar de woorden uit het Johannesevangelie. Blokfluitkwartet “Kwartje Klassiek” speelde prachtige barokmuziek waaronder stuk van Thomas Tallis dat deze titel droeg.

Zelf mocht ik de meditatie verzorgen. De tekst staat hieronder.

Ik hou van je. Ik hoop dat je van mij houdt. Met jou wil ik op weg gaan. Met jou deel ik mijn leven.
Maar straks, zal ik er niet meer zijn.
Ik blijf van je houden, hou jij van mij?

De woorden die Jezus in het Johannesevangelie tegen zijn leerlingen zegt, hebben net zulke intensiteit.
Ze zitten vol met liefde.
In deze sfeer gaat hij in het veertiende hoofdstuk van het evangelie verder: Als je van me houdt zul je mijn woorden onderhouden. En ik zal de Vader vragen om een nieuwe trooster, de geest van de waarheid.

De leerlingen hebben lang met Jezus rondgetrokken, het zijn goede vrienden geworden en ze staan voor een afscheid. In de afgelopen tijd zijn ze gestuit op allerlei weerstand. De boodschap van Gods liefde doet mensen pijn. Het raakt ons omdat we geneigd zijn tegen die woorden in te gaan. Je naaste liefhebben is mooi gezegd, maar je eigen belang vooropstellen is makkelijker gedaan.

De leerlingen hebben de weerstand tegen de liefde ervaren om zich heen. Farizeeen die hen uit de gemeenschap wilden sluiten. Dorpen waar ze geen voet aan de grond kregen. Misschien hadden ze ook de weerstand in zichzelf. Het vraagt nogal wat van je om mensen tegemoet te gaan zonder oordeel. Om te luisteren en er gewoon voor hen te zijn.

Als je me liefhebt, zul je mijn woorden onderhouden, zegt Jezus. Anders gezegd: als ik er straks niet meer ben: wil je dan de mensen tegemoet gaan, net zo open als ik deed? Wil je dan mensen nieuwe kansen geven als ze bij jou een nieuw leven zoeken? Wil je mensen die nergens aan mee kunnen doen opnemen in je midden? Wil je mensen tot hun recht laten komen, ook als dat veel van je vraagt?
Doe het omdat je van me houdt.

Jezus’ woorden onderhouden en leven in zijn stijl is niet van tweeduizend jaar geleden. Het is van nu. Hoe kan ik als katholiek in 2017 laten zien dat Jezus de waarheid heeft geleefd? Dat zijn liefde de grond is onder een menswaardige wereld?

Als wij ons afvragen hoe we kunnen dat volhouden, dat leven van liefde,  dan mogen we die belofte van Jezus horen: Ik zal bidden dat de Vader jullie een nieuwe Trooster geeft, de geest van de waarheid.

Waarheid is geen afgedwongen toestand. Geen “zeg op, vertel me de waarheid! Nu zul je!”. Waarheid van God is: “Ook al maakt iedereen je het leven onmogelijk: Ik hou van je, je mag er zijn: echt waar! Zelfs al lijkt het leven een ondragelijke en doodse duisternis: Je mag er zijn, dood is niet het einde, ook voor jou is er verrijzenis. Echt waar!”

We mogen Jezus’ boodschap naleven, hoe donker het in de wereld ook lijkt. We mogen elkaar en alle mensen blijven vertellen dat Jezus liefde is. Dat we dromen van een wereld, waarin iedereen kan zijn wie hij of zij werkelijk is. En door onszelf die houding te geven, kan er om ons heen al wat zichtbaar worden.

Wat let ons, om open en waarachtig mens te zijn voor de mensen om ons heen? Hij, de God die liefde is, is met ons, voor altijd!

Amen