De comfortzone voorbij

De verrezen Heer ontmoet Maria
De verrezen Heer ontmoet Maria

Contact zoeken en onderhouden met mensen is niet altijd makkelijk. Lekker bezig zijn met je eigen interesses, een boekje lezen of anoniem internetten, je kunt je tijd er prima mee vol krijgen. Zeker wanneer je ernaast nog een baan hebt en een huishouden moet runnen.
Deze normale bezigheden vormen op den duur een soort comfortzone, een manier van leven waar je niet zo makkelijk uitkomt.

De laatste tijd merk ik dat er iets nieuws in mij kriebelt. Iets in mij wil deze comfortzone uit. Als je steeds dingen doet die je al kent, blijf je wie je al bent en kom je nooit tot nieuwe lagen en talenten in jezelf. Op mensen afstappen is iets wat vrij nieuw voor me is. Altijd al was ik geïnteresseerd in mensen, maar om daadwerkelijk contact te zoeken vond ik lastig. Tegenwoordig merk ik dat ik me zeker genoeg voel om anderen te benaderen. Blijkbaar kun je pas echt mensen ontmoeten als je er zelf voor open staat.

Pas als je zelf zeker bent en open durft te staan voor je eigen kracht, kun je ook open staan voor al het mooie dat andere mensen te bieden hebben. Bovendien blijken mensen dan helemaal geen negatieve aannames over jou te hebben. Hoevaak ik niet dacht: ach, hij of zij zal wel allemaal negatieve dingen over mij denken, laat ik hem/haar maar niet aanspreken.
Het blijkt nergens op te berusten. Mensen staan veel meer open voor contacten, dan ik zelf vroeger dacht. Nu ik dat weet durf ik ook opener contacten aan te gaan. Mijn eigen oude comfortzone voorbij. Ik ontmoet mensen en word door hen geïnspireerd, want mensenlief, wat zijn er veel mooie mensen met bijzondere verhalen!

En verhalen, tja ik ben een verhalenman. Verhalen worden alleen maar mooier als ze niet bedacht zijn, maar beleefd. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik steeds meer mensen mag ontmoeten en op die manier ook mijzelf weer meer leer kennen. Een mooie nieuwe ontwikkeling en het doet me denken aan dat lied, gebaseerd op een tekst uit Jesaja:

Blijf niet staren op wat vroeger was
sta niet stil in het verleden
Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen
het is al begonnen, merk je het niet?