Dank voor alles

P1050493Als je ergens geweest bent en je hebt het naar je zin gehad, dan bedank je de gastvrouw of gastheer. Bijvoorbeeld met de woorden “dank je wel voor alles”. Dan hoef je niet de hele avond vanaf het lekkere eten te gaan herhalen en zijn alle gesprekken, knipogen en leuke dingen inbegrepen. Meestal denken we op zo’n moment niet terug aan de vervelende dingen, als die op zo’n avond zouden zijn voorgevallen.

Dankdag

Op de eerste woensdag van november viert de protestantse kerk: dankdag voor gewas en arbeid. Op die dag wordt God bedankt voor alles wat Hij het afgelopen jaar gegeven heeft. Door het groeien van de planten en door het werk van mensen hebben we weer kunnen eten. Van oorsprong is het een dankdag voor de oogst.

Het kleutervertelboek

1001004002502133Toen ik dat allemaal zo eens overdacht, moest ik terugdenken aan de kinderbijbel die wij vroeger thuis hadden. Het was het “kleutervertelboek” van Anne de Vries. Het stond vol met prachtige tekeningen tussen de bijbelse verhalen. En anders dan een normale bijbel, die begint met de schepping, begon deze met het hoofdstukje: Alles komt van God.

De kleuters (en misschien ook de volwassenen wel) leerden zo dat we brood kunnen eten, wat de bakker gebakken heeft. De molenaar maakte er het meel voor, van het koren, dat weer groeide op het land. Voor die groei draagt God zorg. Zo komt dus ook ons brood van God. Aangezien de traditie was om aan tafel de bijbel te lezen, was dit hoofdstukje zeer educatief verantwoord. Het eten was net naar binnen, het lezen zou beginnen.

Dank zij God, in alle dingen

Kapernaum_00001Het is bijzonder om aan zo’n boek terug te denken. Ik vraag me af wat er van over is in deze tijd. De dankbaarheid en het besef dat alles van God komt. De Heidelbergse Catechismus breidt het alles zelfs uit tot de ziekte en pijnen die van God komen. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, ik vind het mooi. God is niet een werkelijkheid op de zondagmorgen alleen. God komt niet alleen om de hoek kijken met kerst. God is in alles in het leven belangrijk. Daar ben ik ook dankbaar voor. Zelfs als ik God zou willen ontvluchten, is Hij er.
Hij heeft het beste met mij voor. In alles voel ik mij gedragen. Hij voelt zelfs als een goede partner voor me. Zonder Hem zou mijn leven niet kunnen.
Steeds meer mensen leven zonder God. Steeds meer mensen kunnen het alleen. Ik niet.
Ik dank God dagelijks voor wie Hij voor mij en de wereld is. Is dat kinderlijk naïef? Je zou het in deze tijden bijna denken. Ik vind het niet meer dan normaal.
Als er iemand dagelijks “dank voor alles” van mij te horen zou moeten krijgen, dan is het de Eeuwige wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.