Bidden met Douwe Bob?

Douwe Bob aan het vissen. Een foto van de site van het songfestival.
Douwe Bob aan het vissen. Een foto van de site van het songfestival.

Douwe Bob heeft een hoop bereikt. Hij heeft zijn liedje naar de finale van het Eurovisie Songfestival gezongen. Een prestatie op zich. Het Songfestival staat voor bezoekers en artiesten vol van optredens, repetities en allerlei kleine evenementen. Het is, kortom, een en al drukte. Juist datgene waar Douwe Bob tegen ageert in zijn liedje.

Het gebed van Douwe Bob

Het liedje gaat over rust vinden in de drukte. Slow down brother…
Als je goed luistert lijkt het bijna een gebed. Het slow down brother, lijkt op de oproep van Jezus om voor het bidden de rust te zoeken en de binnenkamer in te gaan. Daarnaast is het couplet dat centraal staat een vraag om hulp.

Mister, can you help me
Cause it seems I’ve been lead astray
I keep searching for an answer
For a way
Won’t you help me?

Douwe Bob zoekt naar een antwoord, naar een weg om te gaan en vraagt daarbij om hulp. Wie is de ‘mister’ in het liedje? Het zou een willekeurige man kunnen zijn, het zou een geestelijke kunnen zijn of misschien zelfs wel God. Al twijfel ik of Douwe Bob dat er zelf ingelegd zou hebben.

Jezus: “Slow down, brother”

Is het die mister die vervolgens antwoordt: Slow down brother?
Als gelovige stel ik me voor dat ik het couplet tot Jezus zou bidden. Can you help me?
En dat Jezus mij zou antwoorden: Slow down brother…
Jezus is tenslotte onze Heer, maar net zo goed onze broeder. Hij en wij zijn kinderen van eenzelfde Vader.
Ik denk dat Hij ons ook keer op keer oproept in de bijbel om even pas op de plaats te maken en na te denken waar het in ons leven eigenlijk om gaat. Tijd nemen voor God en de ander is belangrijker dan steeds maar doorhollen voor eigen gewin en de wil van de wereld. Slow down, uit christelijke perspectief dus.

Vol vuur weer verder!

Douwe Bob wil graag de weg vinden. Dit weekend is behalve de uitzending van het Songfestival ook Pinksteren. Het feest waarop de discipelen niet meer zwijgen, maar met het goede nieuws van bevrijding en opstanding de wereld weer ingaan. Na de slow down in de binnenkamer, is er tijd voor de wereld. Ik hoop dat ik dat enthousiasme voor het geloof steeds opnieuw mag vinden en daar net zo vrolijk over mag zijn, zoals veel eurovisiefans het songfestival beleven.

Mijn blog over het songfestival van 2015 (Trijntje Oosterhuis)
en het songfestival van 2014 (Common Linnets)