Berlijn, protestantse heiligen onder een machtige koepel

De Gedächtniskirche in Berlijn

Berlijn is een stad van tegenstellingen. Nog steeds zie je er een onderscheid tussen wat eerst Oost- en wat eerst West-Berlijn was. Toen ik jaren geleden met een fijne groep vrienden in Berlijn was, gingen we ook naar de kerk.In Berlijn zijn een paar kerken die het bezoeken waard zijn: de Gedachtniskirche, de Dom en ook bijvoorbeeld de Französischer  Dom. De laatste twee kerken bezochten we. De normale Dom voor een kerkdienst, de Französischer Dom voor een concert.

Twee werelden worden één.


De Berlijnse Dom ligt niet op het meest centrale plein, maar er is wel veel toerisme, zeker in de zomer bij de fonteinen daar. Als je dan binnenkomt in deze kerk die voor een protestantse gemeente is kom je in een rijkversierd gebouw binnen. Je zou kunnen gaan denken dat het een rooms-katholieke dienst is. ‘s morgens vierden we er bovendien avondmaal. Het werd gevierd in een vorm die veel deed denken aan de Rooms-Katholieke Eucharistie. Behalve het geweldige plafond waren er ook de nodige beelden aanwezig. Voor in de kerk waren grote beelden als van heiligen, maar dan van grote reformatoren zoals Luther en Calvijn. Een bijzondere combinatie van kerkstijlen , zowel van vieren als van interieur.

Joods Berlijn

Een heel bijzonder bezoek aan een godshuis vond ik het bezoek aan de synagoge. Berlijn, dat het centrum van de holocaust was, heeft een prachtige synagoge. Doordat het de synagoge in Berlijn dacht ik er ook vaak aan de verhalen uit de oorlog. Maar dat er nog steeds gevierd wordt en dat er zelfs cd’s worden opgenomen stemde me positief. Het Joodse volk is er nog. God is er nog.

Je eigen wereld uit

De koepel van de Dom in Berlijn

Berlijn heeft als Duitse stad qua mentaliteit wel wat weg van Nederland. Toch is het een stad die je steeds opnieuw uit je eigen gedachten haalt. Dat komt door alle geschiedenis die er ligt en door de tegenstellingen die er waren. Telkens is het toch net wat anders dan dat je van tevoren denkt. Op een mooie manier wordt je steeds net even op het verkeerde been gezet. Het is leuk om zo Berlijn te ontdekken.

God gaat mee door de geschiedenis

In Berlijn zag ik Joden, Katholieken en Protestanten. Ik zag hoe men viert en in welke godshuizen gemeenschappen wonen. Toch is het geen opzichtige aanwezigheid van religie. Het is er en dat vind ik erg mooi, maar als je er als toerist omheen wilt zijn er heel veel mooie andere dingen en ligt Alexanderplatz met de TV-toren misschien nog wel centraler dan de Dom.

Dit is de derde blog in het kader van geloof in wereldsteden. Eerder schreef ik over Amsterdam en Antwerpen. Volgende week: Wenen