Het begijnhof in Amsterdam, thuiskomen in een wereldstad

Verscholen tussen het Spui en de Kalverstraat ligt een prachtige plek. Het begijnhof van Amsterdam. Sinds ik er voor de eerste keer binnenliep heb ik er een band mee.

Het hofje op zich

Als je binnenkomt is het een oase van stilte, ook al lopen er altijd veel toeristen met bijbehorende gidsen. Het grasveldje en de huizen die je afschermen van de drukte van de stad zorgen ervoor dat je een veilig en geborgen gevoel hebt. Alleen dat al is een verademing in deze jachtige tijd.
Het beeld dat op het grasveld staat, een begijn, begroet je eigenlijk als een echte gastvrouw. Een heerlijk gevoel

De kapel

Op het begijnhof aangekomen loop ik altijd door naar de kapel. Als het maar even kan wanneer ik in Amsterdam ben ga ik daar even bidden. De spirituele rust die er hangt doet me als vanzelf knielen. Even thuiskomen bij Maria. Laatst kwam ik er binnen en was er stille aanbidding bezig: de hostie was in een mooie monstrans neergezet. Zo komt het lichaam van Christus, en dus Hijzelf heel dichtbij.

Bidden in het begijnhof

Ik merk dat ik mijzelf er altijd kan opladen. Als de geestelijke energie weg is en ik ga daar in gebed of mediteer er, dan kom ik weer helemaal tot mijzelf. Het geeft de rust van de nabijheid van een grote geliefde. Een op het oog eenvoudige plaats is zo een thuishaven in een wereldstad geworden.

Soms lijkt het zelfs alsof de Heer me er echt naar toe trekt. Dan ben ik in Amsterdam voor totaal iets anders en moet ik toch even langs. Meestal ervaar ik daar dan plotseling op een bijzondere manier Gods aanwezigheid, een oppepper voor mijn geestelijk leven.

Dit is de eerste blog in een reeks over kerken en religieuze plaatsen in wereldsteden die ik bezocht heb. Volgende week zaterdag: Antwerpen

4 reacties

  1. Pingback: Antwerpen - geloven op de hoek - Met Hem op weg gaan

  2. Pingback: Berlijn, protestantse heiligen onder een machtige koepel - Met Hem op weg gaan

  3. Pingback: Statig Wenen, een eerste stap naar Katholiek zijn - Met Hem op weg gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.