Barmhartigheid aan jou

thm_retour-du-fils-perduBarmhartigheid, het jaar staat er bol van, als je tenminste vaak in katholieke context komt. Vaak denken mensen aan de daden van barmhartigheid. Goede daden, zoals de hongerigen voeden, de naakten kleden, de gevangenen bezoeken en zo voort. Toch heb ik in de afgelopen maand geleerd dat barmhartigheid niet begint met daden.

Barmhartigheid begint bij zelf durven ontvangen. Voor het jaar van de barmhartigheid heeft de paus een gebed geschreven. Dit gebed is in vele talen vertaald en geregeld bid ik het in het Nederlands. Het gebedskaartje is te downloaden. Centrale lijn in het gebed is, dat Christus de barmhartigheid van God heeft laten zien. God heeft het goede met ons voor. Hij is barmhartig voor ons.

Barmhartigheid doen naar anderen begint met durven aanvaarden, dat een ander, dat God naar je omziet. Dat er Iemand is die onvoorwaardelijk van je houdt en Zijn leven voor je heeft willen geven. Zo’n grote liefde verandert mensen. Je ervaart zin in je leven en wilt er wat moois van maken. Zonder dát gevoel is het vrijwel onmogelijk om voor mensen zelf ook liefdevol en barmhartig te zijn.

logojaarvanbarmhartigheid Bewerkt 004 defIn mijn werk, zowel professioneel als mijn vrijwilligerswerk ervaar ik veel liefde van mensen. Door die liefde van mensen ervaar ik ook Gods liefde. Bovendien besef ik bij het lezen van de bijbel en het zeggen van gebeden hoe bijzonder groot Gods liefde is.
Of ik daardoor meer of betere werken van barmhartigheid doe? Ik vrees dat ik nog maar aan het begin sta. Geen grootse daden, maar in het klein er voor mensen proberen te zijn. Zodat ook zijn zich bemind en gewild voelen. Want het gevoel dat ik bemind ben door God en hoeveel mij dat doet, dat wil ik graag doorgeven. Dat het jaar van barmhartigheid dat mag brengen!

 

Eén reactie

  1. Pingback: Wat kan ik doen? - Met Hem op weg gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.