Afstemmen op God

shutterstock_104927240De afgelopen week gaan er woorden van de apostel Paulus met me mee. Ze komen uit de brief aan de Romeinen (12:2) en dan de Willibrordvertaling. Ze stonden deze week een keer in het morgengebed.

Stem uw gedrag niet af op deze wereld. Word andere mensen, met een nieuwe gezindheid. Dan bent u in staat om uit te maken wat God van u wil, en wat goed is, welgevallig en volmaakt.

Ik moest denken aan een ouderwetse radio, die je moet afstemmen op de juiste frequentie. Vroeger kon ik enorm genieten van het speler met zo’n apparaat en dan hopen dat je vreemde buitenlandse zender ontdekt. Afstemmen op het onbekende. Het is iets wat me altijd enorm heeft gefascineerd.

Als ik er over nadenk heeft Paulus wel een punt. We zijn zo geboeid en getrokken door de signalen die de wereld uitzendt, dat wij Gods woorden en mooie dingen vaak niet meer horen of zien. We zijn zo bezig met onze eigen drukte, dat we niet meer doorhebben wat God van ons wil.
De tip van Paulus is niet zo makkelijk als het aandraaien van de knop van de radio. Het is de knop in je hoofd omzetten. Niet meer denken in termen van meer, meer, meer. Niet meer denken dat je zelf meer geld wilt verdienen of dat je een grote carrière wilt maken. Sowieso even stoppen met van alles plannen. Stil staan en even ademhalen.

In dat moment van stilte in jezelf, bijvoorbeeld door gebed, heeft God de ruimte om in je gedachten binnen te komen. Dan hoor je in de stilte je hart. Er komt boven waar je echt mee zit of waar je plezier in hebt. Langzaam kom je tot de dingen die echt belangrijk zijn en soms geeft het je zelfs inzichten in jezelf of in je relatie met God en mensen.
Na zulke momenten van stilte mag je bewuster gaan leven. Steeds opnieuw, steeds een beetje meer bewust van wie je eigenlijk bent. Zo bewust omgaan met alles en iedereen, dat is denk ik de nieuwe gesteldheid waar Paulus het over heeft. Afstemmen op God en op de hemel, zorgt voor groei van wie je eigenlijk bent. Een kind van God.