Aan tafel! – Witte Donderdag

Het laatste avondmaal, geschilderd door Fritz von Uhde
Het laatste avondmaal, geschilderd door Fritz von Uhde

Met een grote groep lieve vrienden aan tafel gaan. Samen eten en over van alles praten. Het is één van de mooiste dingen die ik me kan voorstellen. Ook in Jezus’ tijd was de maaltijd belangrijk in het sociale verkeer, misschien nog wel belangrijker dan nu.
Op de dag voordat Jezus gearresteerd zou worden, zat hij met zijn leerlingen aan tafel en ze hadden het over van alles. Het belangrijkste onderwerp was het koninkrijk van God. Die wereld die komen zou. De komst daarvan hadden ze inmiddels drie jaar lang aangekondigd aan iedereen die het wilde horen. Jezus wist dat hij die nacht zou worden opgepakt. Hij deelde die avond aan tafel brood en wijn uit. Hij deelde zijn liefde uit, zoals hij nog nooit gedaan had.

Op Witte Donderdag herdenken en vieren de christenen die laatste maaltijd van Jezus. In kerken wordt Eucharistie of Heilig Avondmaal gevierd. Ook nu gaan wij als volgelingen van Jezus samen aan tafel. In de kerk verloopt zoiets vaak volgens rituele en strakke lijnen, maar waar zouden wij het over hebben?

Zouden de aanslagen overal ter wereld ons gesprek bepalen? Zouden we spreken over hoe het verder moet met de wereld in alle angst? Of zouden we het hebben over de economie, de failliete V&D, de huizenmarkt? Misschien zouden we de vervelende dingen buiten ons gesprek houden en praten over Idols dat gisteravond weer begonnen is.

Zelf hoop ik dat we het tijdens de maaltijd zouden hebben over Gods liefde. De liefde die uiteindelijk zal overwinnen en die alle angst te boven gaat. Ik hoop dat we vandaag en alle dagen kunnen spreken over wat God met ons voor heeft. Ik wil geloven in een wereld waar ieder mens ten volle mag stralen. Waar iedereen leeft vanuit haar of zijn hart. Een wereld zonder veroordelen, maar vol van acceptatie. Ook tweeduizend jaar later vraagt die wereld nog heel veel inzet van ons. Hoe zouden we daar op onze manier een steentje aan kunnen bijdragen?
Het levert vast mooie gesprekken aan tafel op!