7 items voor religieus zomergasten.

Ze zijn alweer bijna voorbij: de afleveringen van Zomergasten van dit seizoen. Elk jaar opnieuw ben ik een beetje jaloers op de gasten en vraag me af wat ik zou laten zien.

Fragmenten van traditie

1. De intocht in de sixtijnse kapel voorafgaand aan de pausverkiezing van Franciscus

Als allereerste item zou ik dit fragment laten zien. Paus Franciscus en zijn verkiezing zijn bepalend geweest bij mijn weg naar de Rooms-Katholieke Kerk. Daarnaast is het ritueel van het betreden van de sixtijnse kapel door al die kardinalen een prachtige traditie van eeuwen her. Je voelt hoeveel eeuwen de wereldkerk bestaat.

2. Franciscus van Assisi

Voor mij is Franciscus van Assisi een groot voorbeeld. Zijn manier van eenvoudig leven en zijn toewijding aan de schepping en aan God zijn voor mij erg belangrijk om me aan te spiegelen. Er zijn diverse films over zijn leven. Maar dit fragment met het zonnelied vind ik wel erg tekenend voor zijn manier van leven.

3. Westminster Abbey

Wat me daarnaast erg aanspreekt in het geloof is het getijdengebed. Dat kan op de manier zoals de Katholieke Kerk die viert en bidt, maar het kan ook zoals het gebeurt in de evensongs van Westminster Abbey. Dat was prachtig al die keren dat ik erbij was. Dus ook dat zou ik graag laten zien als een aspect van de christelijke traditie.

Fragmenten van actief geloof

Geloven is niet zomaar iets, het zet je aan tot betere activiteit naar je medemensen. Het evangelie vraagt om barmhartigheid en Jezus navolgen. Ook hier zijn mooie beelden van die ik zou willen laten zien.

4. Martin Luther King

Als er iemand is die vanuit zijn geloof een inspirerende strijd heeft geleverd is het Martin Luther King. Van hem zou ik graag zijn heel beroemde toespraak laten zien, waarin hij pleit voor eenheid en gelijkheid tussen alle mensen, als schepselen van God.

5. Des hommes et des Dieu

In deze prachtige film zien we het verhaal van monniken in Algerije, die op hun post blijven voor hun gemeenschap, ook al dreigt het gevaar van de islamitische burgeroorlog in het land. Enorm inspirerend om hier steeds naar te kijken.

Het geloof tot steun

6. Herdenkingsdienst MH-17

Het geloof kan op allerlei manier tot steun zijn in het leven van mensen. Het meest bijzondere vond ik dat wel in de herdenkingsdienst die in Amersfoort werd gehouden na het neerstorten van de MH-17. Heel het land was verenigd rond een oecumenische viering. Dit youtube-fragment toont het slotlied.

De Zomergasten-film

Voor dit laatste fragment kan ik heel slecht kiezen. Ik zou kunnen kiezen voor de docu: Ik ben er geen, ik ken er geen, waar ik laatst al over blogde. Ik zou kunnen kiezen voor de Bells of St. Mary, een mooie rustige film uit het zwart-wit tijdperk over een katholieke school, die in financiële moeilijkheden zit. Het gebed blijkt daar essentieel. Maar ik denk dat ik uiteindelijk zou kiezen voor: The name of the rose, naar het gelijknamige boek van Umberto Eco, waarbij spannende dingen gebeuren, terwijl er eigenlijk een dispuut gaande is of Jezus ooit gelachen zou hebben. Het is door alle jaren heen mijn lievelingsboek gebleven.