10x Paasliederen

Bij Kerstliederen kunnen de meeste mensen zich wat voorstellen. Paasliederen worden voor veel mensen wat lastiger. Er zijn zoveel mooie liederen met Pasen. De Paaswake en de Paasmorgen zijn oude vieringen en er is in de loop der eeuwen zoveel mooie muziek voor geschreven. Tien voorbeelden van liederen die het voor mij echt Pasen maken.

1. De paasjubelzang

De paaswake in de Rooms-Katholieke Kerk vind ik de mooiste viering van het jaar. Het licht van de nieuwe paaskaars wordt binnengebracht en langzaam wordt een donkere kerk licht. Daarbij klinkt de paasjubelzang.

2. Surrexit Dominus Vere

In Griekenland is het de gewoonte om elkaar op de Paasmorgen te begroeten met: De Heer is verrezen. Waarop de andere persoon dan antwoordt: Ja, de Heer is waarlijk verrezen! Deze zinnen zitten prachtig verwerkt in een lied uit Taize.

3. Dan zal ik leven!

Toen ik voor het eerst, jaren geleden alweer, in de Aloysiuskerk de Paaswake meevierde was een van de liederen die mij het meest trof: Dan zal ik leven. In dit lied voel je gewoon, wat Pasen betekent voor ons nu. De ervaring van ineens het licht ervaren en zien is zoveel meer dan alleen wakker worden. In de versie die ik van youtube heb gehaald, zingt Trijntje Oosterhuis dit prachtige nummer van haar vader.

4. Daar juicht een toon

In de protestantse traditie kent men een lied dat ook de Paasmorgen bezingt. Alsof er ineens muziek over de velden klinkt, de steden doortrokken worden van het prachtige nieuws van de Verrijzenis. Dit lied vind ik nog steeds erg mooi en kan dus niet ontbreken.

5. Christ ist erstanden

Een wat minder bekend lied uit de Duitse traditie is Christ ist erstanden. Een bijzonder, bijna middeleeuws aandoend lied:

6. Christus onze Heer verrees

Protestanten zijn veel minder van het halleluja zingen dan katholieken. Op een paar liederen na dan. Deze klinken vooral met Pasen. Zoals bijvoorbeeld deze “kaskraker”. Christus onze Heer verrees. Behalve de Nederlandstalige versie, vond ik er ook een versie van die gezongen is in Syrië door christenen daar en dan wel in het Arabisch.

7. This joyful Eastertide

Soms kom je ineens een Engelse Hymne tegen op een Nederlandse melodie. Dat gebeurde mij toen ik met Mixtuur voor het eerst deze mooie Paashymne zong. Het was even zoeken, maar het origineel staat op de Nederlandse Liederendatabase en is helemaal geen paaslied.

8. De steppe zal bloeien

Een paaswake of paasdienst is bijna niet meer voor te stellen zonder dit lied van Huub Oosterhuis, vol stromend water, nieuwe oogst en de Heer die ons zegt: dode, dode sta op! Ik heb het laten zingen toen ik in 2001 belijdenis deed in de protestantse kerk in Valkenswaard. Het is me enorm dierbaar geworden, het laat ons zien dat dood niet het einde is, never. Deze versie wordt gezongen door Lenny Kuhr, dat is weer eens wat anders dan de gemeentezang, die het meestal is.

9. A toi la gloire

Dé uitzinger van een viering met Pasen is het A toi la gloire. Dit Franse lied heeft meerdere Nederlandse vertalingen en het is ook in vele andere talen vertaald. Het koninklijk huis zingt het meestal ook bij uitvaarten. Dat lijkt een vreemde tegenstelling, maar juist een uitvaart is het ideale moment om te getuigen van Pasen.

10. Exsultate (Libera)

Waar de Paaswake begint met het Exsultet (de paasjubel) eindigt mijn blog er ook mee, Nouja, bijna dan. Het is een moderne song van Libera. Een jongenskoor uit Engeland, dat bijna zingt als engelen. De beelden zijn overigens bijelkaar gezocht destijds door een goede vriend van me.

Toegift: Pasen in de tijd van corona

Pasen vier je bij uitstek samen. Omdat het gaat over gezien worden door de ander. Omdat het gaat over dood en leven. Omdat je een ervaring van een nieuwe werkelijkheid met zoveel mogelijk mensen wilt delen. Helaas is dat fysiek niet mogelijk door corona. Velen zullen dit jaar alleen of met een huisgenoot voor tv of internet zitten om Pasen te vieren. Paasbrunches of bezoeken aan de meubelboulevard gaan niet door. Dat is niet te bevatten en maakt me emotioneel. Ook over Pasen dit jaar is een Engelse hymne geschreven die ik graag deel, zie het als een soort van toegift.