Voedsel voor onderweg

Tabcha_00012Wanneer je op reis bent door je leven, op weg met de Heer, heb je ook voedsel nodig. Natuurlijk elke dag eten we ontbijt, lunch en avondeten. Misschien bidden we zelfs voor en na het eten. Dat kan uit dankbaarheid dat wij het elke dag opnieuw mogen ontvangen. De vruchten van de aarde, het werk van mensenhanden.

Toch zijn we er met dat voedsel niet. Belangrijk voor onderweg is ook het geestelijk voedsel. Goede woorden, mooie liederen, bijzondere prikkels, die ons kracht geven om door te gaan. Zonder gesprekken met anderen, zonder muziek en kunst, zonder inspiratie, zouden we immers net zo goed bezwijken.

Elke dag wordt een mens gezegend met al deze mooie dingen. Soms is het niet zo duidelijk en moet je er meer naar zoeken. Waar zat de inspiratie van de dag? Wat heeft me op de been gehouden. Daar mogen we dag in dag uit ook dankbaar voor zijn. Dat kan door te bidden, bijvoorbeeld een afsluitend gebed aan het eind van de dag. Het kan ook door respectvol om te gaan met alles wat we krijgen. Dankbaarheid bestaat immers niet alleen uit woorden, maar ook in een houding die we ten opzichte van alles en iedereen aannemen. Dankbaar zijn dat andere mensen er zijn, ook al mag je ze misschien niet altijd.

Tiberias_00025En dan klonken vandaag die woorden van Jezus: Ik ben het brood des levens.
Een leven met eeuwigheidswaarde kan niet zonder gevoed te worden door Jezus. We mogen kijken naar zijn houding naar God en mensen, er telkens door geïnspireerd worden. We mogen kijken naar zijn dankbaarheid. Maar we mogen ook weten dat Hij onze zorg op zich wil nemen. Dat Hij onze last wil verlichten. Hij kent onze pijn en moeite.
Als we die met hem delen, worden we gevoed en krijgen we nieuwe kracht.
Al was het maar omdat de bagage die we meezeulen dan een stuk lichter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.